Kadrovsko osipanje SDA u BPK Goražde, afere ostaju ljudi traže poslove

Nakon brojnih afera, snimaka o kupovini glasova i direktorskih mjesta, bahatog ponašanja skupštinskog zastupnika prema policiji, u BPK Goražde uslijedile su ostavke SDA-ovih funkcionera na stranačke funkcije.

Prvo je ostavku podnio predsjednik Kantonalnog odbora Mirsad Žuga, koji će predati i skupštinski mandat.

Nakon njega putem društvenih mreža svoju ostavku na stranačke funkcije je obznanio i Nedim Kunovac.

Iako su pojedini mediji ostavke doveli u vezu s unutarstranačkim sukobima i neslaganje s aferama koje se vežu za pojedince u stranci podnosioci ostavki se i dalje drže onog što su privatno naveli, stranku napuštaju iz privatnih razloga i želje da izbjegnu nespojivost funkcija.

“Da budem iskren malo sam se umorio od svega. U svakoj stranci postoje neslaganja, pa ih je tako bilo i u SDA, a kroz kandidaturu za načelnika sam se objektivno razočarao u mnoge ljude, ne samo u stranci. Jedno obećaju, drugo urade. Cilj mi je da pronađem poslovni aranžman, a dio institucija u koje želim konkurisati su javne pa je najbolje da od starta izbjegnem mogućnost nespojivosti i priče o mogućem utjecaju. Ostajem član SDA”, za Patriju je izjavio Mirsad Žuga.

Demantovao je napise da je ključni razlog neslaganje s premijerkom Aidom Obuća, s kojom je dugo vodio bitku oko pozicije predsjednika Kantonalnog odbora SDA.

“Mediji koji su to objavili nisu me ni kontaktirali. Imam korektan odnos s premijerkom, a kao i sa svima u nečemu smo se slagali u nečemu nismo. Nekada je dobro da neslaganja postoje. Već duže vrijeme ja sam unutar stranke najavljivao da će se ovo desiti i nadam se da će se pronaći adekvatna zamjena na svim pozicijama koje sam obnašao”, rekao je Žuga.

Nije ga iznenadila ni ostavka Nedima Kunovca jer je u međuvremenu postao predsjednik Organizacije porodica šehida u BPK Goražde.

Prije toga je radio poslove sekretara, ali stranka nije imala mogućnosti da dugo finansira dvije osobe u stranačkoj administraciji.

“Meni je stranka izašla u susret nakon što sam završio vijećnički mandat i na tome sam im zahvalan. Sad sam dobio posao u organizaciji koja nije stranačka pa sam zbog nespojivosti funkcija podnio ostavku. Ostajem u SDA, a iskreno nakon dva mandata u vijeću, gdje vam prišiju različite etikete vrijeme je i da se malo odmorim od politike. Naravno da ima stvari s kojima sam nezadovoljan kada je riječ o stranci, ali moje mišljenje je da su mnoge stvari medijski prenapuhane”, kazao je Kunovac.

BPK Goražde je jedan od rijetkih gdje se SDA uspješno održava na vlasti, ali je potpuno jasno da im ne cvjetaju ruže.

Ranije je iz SDA isključen skupštinski zastupnik i delegat u Domu naroda FBiH Nijaz Musić, a u kantonu se i dalje vodi spor oko legalnosti izabranog skupštinskog rukovodstva, ali i smjene ministrice unutrašnjih poslova.