Kako je princeza Diana prikazana na sceni i na filmu

U onome što zasigurno mora biti prvi u svijetu muzičkog teatra, novi mjuzikl o Dajani, princezi od Walesa treba biti prikazan na streaming servisu prije nego što se službeno otvori na sceni.

Mjuzikl će biti dostupan na Netflixu 1. oktobra, više od dva mjeseca prije zakazanog otvaranja na Broadwayu 16. decembra.

Mjuzikl, koji prati Dianu od mlade nevjeste kroz brak s princom Charlesom, bio je u pretpregledu kada su se njujorška pozorišta zatvorila prošle godine.

Izvedba emisije – čiju je muziku napisao klavijaturist Bon Jovi David Bryan – snimljena je kamerom tokom gašenja.

Dianu glumi britanska glumica Jeanna de Waal, koja je mjuzikl opisala kao “priču o punoljetstvu” o ženi koja “pronalazi vlastitu moć”.

Foto: Facebook
Foto: Facebook

Ona nikako nije prva izvođačica koja je glumila princezu, čiji život i smrt i dalje bacaju trag na popularnu maštu.

Netflix bi se činio idealnim domom za Dianu, mjuzikl, s obzirom na to da je gigant streaming također producent kraljevske dramske serije The Crown.

Posljednja sezona u kojoj je Emma Corrin glumila mladu Dianu u epizodama u kojima su prikazane prve godine njenog braka s budućim britanskim kraljem.

Dvadesetpetogodišnjakinja je pohvalila nagradu koja je osvojila Zlatni globus, a nju je rolala u Buckinghamskoj palači i pjevala sve što tražim od tebe iz Fantoma iz opere.

Međutim, kada se Kruna vrati u petu sezonu, njen lik poprimit će Australka Elizabeth Debicki, iz Teneta i Udovica.

Prije nego što Debickijeva Diana stigne na male ekrane, gledatelji bioskopa i kraljevski promatrači imat će priliku procijeniti još jedan Dianin prikaz iz Twilight’s Kristen Stewart.

Američka glumica trenutno snima Spencera, koji nudi snimak stanja princeze tokom božićnih praznika u Sandringhamu 1991. godine.

Prema filmu Pabla Larraína, Diana je tokom ove posjete kraljevskoj rezidenciji u Norfolku odlučila napustiti Charlesa, kojeg ovdje glumi Poldarkov Jack Farthing.

Prošle godine Stewart je voditelju emisije Jimmyju Kimmelu rekao da je bilo “teško ne osjećati se zaštitnički” prema princezi, iako je bila “zaista mlada kad je preminula”, piše BBC.