Omega
Foto: Facebook

Kanađani mjesec april obilježavaju kao mjesec borbe protiv genocida

Rezolucijom Parlamenta Kanade iz 2015. godine mjesec april je proglašen kao mjesec  razvijanja svijesti o potrebi borbe protiv genocida, protiv negiranja genocida, mjesec odavanja počasti žrtvama i razvijanja svijesti o prevenciji genocida.

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) i Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA)  14. aprila 2015. godine u Kanadskom parlamentu jednoglasno su usvojili drugu rezoluciju  o genocidu u Srebrenici.

Tokom ovog mjeseca Kanađani jačaju uspomene na žrtve genocida i razmišljaju o osnovnim uzrocima genocida, tako da se on više nikada ne ponovi.

“Kroz historiju su generacije trpile neizbrisive posljedice genocida, uključujući holokaust i genocid u Srebrenici. Naša je kolektivna odgovornost da odajemo počast žrtvama i preživjelima genocida i dajemo im svoj glas učeći o tim stravičnim događajima i osiguravajući da sačuvamo istinu o njima.”, kazali su iz Instituta.

Član vladajuće parlamentarne stranke, Konzervativne partije Kanade, Brad Butt u martu ove godine predložio je Parlamentu Kanade rezoluciju M- 587 koja govori o svim genocidima u 20. stoljeću, osim genocida u Srebrenici.

Kanadsku bošnjačku zajednicu o tome je informirao Ured Irvina Kotlera, član Parlamenta Kanade iz Liberalne partije Kanade, jedan od najvećih boraca za ljudska prava i slobode u Kanadi i velikog prijatelja BiH.

Kako je navedeno u saopćenju Instituta, u rezoluciji se između ostalog navedeno je da Dan sjećanja na genocid postaju sastavni dio aktivnosti u aprilu.

“Prema mišljenju Kanadskog parlamenta, povodom dvadesete godišnjice od genocida u Srebrenici 11. jula 2015. godine, Parlament podržava svoju rezoluciju o genocidu u Srebrenici od 19. oktobra 2010. godine kojom je 11. juli proglašen Danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici u Kanadi.

Genocid u Srebrenici i Dan sjećanja na genocid postaju sastavni dio aktivnosti u mjesecu aprilu u kome se razvija svijest o potrebi borbe protiv genocida, odaje počast žrtvama i razvija svijest o prevenciji genocida, u navedenim izmjenama Parlament podržava rezoluciju M- 587 od 24 aprila 2015.”, navedeno je u saopćenju.

Također, ističu kako je genocid u Srebrenici važna opomena svima nama, te da u budućnosti treba da radimo na prevenciji istih kao i na prevenciji drugih ratnih zločina.

“I ovoga aprila Institut za istraživanje genocida Kanada poziva na zajedničko djelovanje i borbu protiv negiranja genocida. Veoma je bitno da se genocid u Srebrenici i slični zločini spriječe širom svijeta. Lekcije holokausta i genocida u Srebrenici danas stoje kao važna opomena i poziv na odgovornost svih nas da radimo na prevenciji genocida i drugih ratnih zločina.

Institut za istraživanje genocida Kanada ostaje posvećen misiji čuvanju istine i istraživanju zločina genocida u Srebrenici i svijetu. Istovremeno radimo na podizanju svijesti o važnosti rada protiv govora mržnje i negiranja genocida”, kazali su iz Instituta.

Napominju da je Kanada dala veliki doprinos istini i pravdi i tako je učinila veliki korak ka prevenciji u borbi protiv genocida u svijetu.

“Istovremeno Kanada je doprinijela miru i sigurnosti u Bosni i Hercegovini i regionu koji se moraju bazirati na istini, pravdi i kulturi sjećanja. Kanada je primjer kako se institucionalno treba odnositi prema kulturi sjećanja upotrebom naučno istraživačkih, sudskih i historijskih činjenica, koji je ujedinio sve značajnije institucije, organizacije i pojedince, prijatelje i aktiviste istine i pravde u Kanadi u procesu borbe protiv negiranja genocida i revizije sudskih, naučno istraživačkih i historijskih činjenica.

To je značajan korak u nastajanju tako potrebne koalicije za mir, sigurnost i saradnju utemeljene na istini i pravdi. Genocid u Bosni i Hercegovini je grijeh čovječanstva, a krivnja zločinaca.”,  poručili su iz Instituta.