Karačić: Vrlo smo blizu plasmana na EP, ali ne smijemo kalkulirati već dati najbolje od sebe

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine danas se okuplja u hotelu Hills na Ilidži uoči posljednje dvije utakmice kvalifikacija za Evropsko prvenstvo protiv Njemačke u Bugojnu (29. aprila) i Austrije u Gracu (2. maja).

Na ovom okupljanju selektor Ivica Obrvan opet neće moći računati na Marka Panića koji će izostati iz obiteljskih razloga, dok se u sastav vraća dugogodišnji pouzdani srednji bek, Ivan Karačić.

Mostarac prošli put nije mogao doći iz Izraela, a ovog puta je kući stigao već u utorak.

“Stanje u Izraelu je sad kao prije korona virusa. Korone praktički više nema, kompletno stanovništvo se cijepilo, život je normalan kao prije, jednostavno ljudi više o koroni i ne razmišljaju. Jedino još nisu otvorili aerodrom za turiste, ali sve ostalo je kao prije”, priča Ivan Karačić u razgovoru za Dnevni.ba.

Kako mu je onda bilo doći kod nas?

“Kad sam sletio na aerodrom u Beč bilo mi je malo nelagodno. Bio sam maltene sam na aerodromu, pitao sam se gdje sam to došao. Pa onda kod nas taj policijski sat… Ali dobio sam “zeleni pasoš” od Izraela sa primljena dva cjepiva, tako da mogu nesmetano putovati iz zemlje i vraćati se. Zato sad nisam imao problem da se odazovem u reprezentaciju”, kazao je Mostarac.

On igra u vrlo dobroj formi za svoj Maccabi Rishon Le Zion.

“Ušli smo u finale Kupa i u polufinale prvenstva. Poslije reprezentacije me odmah čeka polufinalna serija prvenstva, a između tih utakmica i finale Kupa. Baš sam u dobroj formi, a također i ekipa, tako da je sve u najboljem redu”, govori Karačić.

Tako će reprezentacija imati na raspolaganju dva srednja beka u vrlo dobroj formi jer djeluje da Josip Perić (Eurofarm Rabotnik) nikad nije igrao bolje.

“Pratim Perketa, stvarno super igra tako da mi je drago, kao i to da je ostatak ekipe u dobroj formi. Razumijem da se Panić nije mogao odazvati i nadam se da će ostati na tome da samo on ne može”, napominje Karačić.

Rukometni Zmajevi su jako blizu ostvarenju cilja, plasmana na Europsko prvenstvo 2022. godine.

“S obzirom da na Euro idu i najbolja četiri trećeplasirana tima, vrlo smo blizu, ali tu je puno kalkulacija. Svi rezultati u posljednje dvije utakmice nas mogu odvesti na EP, ali tako isto možemo i ostati razočarani. Tako da ne trebamo misliti i kalkulirati nego dati najbolje od sebe, odigrati što bolje možemo i probati pobijediti, a ne da mislimo da nam netko drugi donese plasman”, ističe srednji bek reprezentacije BiH.

Prvi je na rasporedu susret s Njemačkom u Bugojnu 29. aprila od 16.10 sati.

“Ne znam koju to mi reprezentaciju nismo pobijedili ili igrali barem neriješeno, pa zašto ne iznenaditi i Njemačku? Oni dolaze pomalo relaksirani, tako da treba to iskoristiti, odigrati jednu finu utakmicu bez pritiska te probati završiti posao već u Bugojnu”, zaključio je Ivan Karačić.

Nije bio na prvom okupljanju s novim selektorom, ali je gledao utakmicu s Austrijom.

“To su sve igrači koji su igrali i dosad. Neki su možda dobili malo više minuta, ali to je isti tim već godinama. Nadam se što više pozitivnih promjena i da se nadoveže na ono pozitivno što je bilo s prijašnjim izbornikom. Bilo je puno dobrih stvari i prije, tako da se ne treba voditi negativnostima. Trebamo te dobre stvari sačuvati, a s novim pozitivnim detaljima dalje napredovati”, kazao je Ivo.