Karić: Želim dati svoj doprinos i dati sve da se to ostvari

Novoizabrana gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić obratila se vijećnicima Gradskog vijeća Sarajeva nakon što je položila svečanu zakletvu.

Kako je rekla, ljubav prema gradu Sarajevu treba biti glavni motiv nihovog djelovanja.

“Želim da budemo veliki tim koji radi isključivo u interesu Sarajeva i BiH. Moramo služiti Sarajevu i njegovim građaniama i građankama. Ljubav prema našem Sarajevu treba biti glavni motiv našeg djelovanja. Svima nama koji imamo privlegiju da se nalazimo u Vijećnici, ta ljubav treba biti vodilja. To znači razumjetni građane, njihove probleme i raditi u njihovu korist“, kazala je gradonačelnica.

Dodaje da je Sarajevo grad koji poznaje cijeli svijet, te da on u sebi spaja mnogo toga, što je šire od naše historije i civilizacije.

“Mi naše civilizacijske vrijednosti dijelimo sa drugima i u zemlji, regiji i kontinentu. Ponosni smo na naše vrijednosti i dokazanu hrabrost. Želimo razvijati odnose sa svim gradovima prijateljima Sarajeva i razvijati nova. Podsticati privredne, ekonomske, sportske, kulturne i druge subjekte na razvoj. Posebnu pažnju posvetiti diplomaciji gradova koja dobija na značaju”, kazala je Karić.

Kazala je da je duh Sarajeva neuništiv, ono je antifašističko, civlizacijsko, građansko i slobodorasko.

“Budimo ponosni na historiju grada koja je pokazla da i u najtežim situacijama ne odustaje od cvilizacijskih vrijednosti. Naš grad ponovo ovih mjeseci prolazi kroz težak period, pandemija odnosi ljudske živote i ostavlja duboke posljedice. Svi moramo dati svoj doprinos u suočavanju s posljedicama krize, moramo iskazati solidarnost, odgovornost i hrabrost”, kazala je.

Karić je kazala da Gradska uprava mora biti u funkciji građana i mora biti otvrena prema njihvim incijativama u vezi budućeg razvoja i boljeg funkcionisanja postojećeg sistema.

“Želim vjerovati da ćemo u projektima imati podršku viših nivoa vlasti kako bi naš grad, kao glavni grad BiH, dobio novu fizionimiju uz njegovanje tradicionalnih vrijendosti. Da Sarajevo u budućnosti postane prepozantljivije kao privredni, kulturni, naučni, duhovni i administrativni centar, grad otvoren za sve dobronamjerne ljude, koji privlači ljude da investiraju zananje i nvoac, grad koji njeguje slobodaraski duh i privržen je civilzacijskim vrijednostima. Želim dati svoj doprinos i dati sve da se to ostvari”, kazala je Karić.

Kazala je da će podržati izgradnju nacionalnog stadiona i “mnogo toga zajednički moramo ostvariti u što ni u jednom momentu ne sumnjam da ćemo uspjeti”.

“Moramo pokazati da je Sarajevo istinski glavni grad naše države. Pokazat ćemo senzibilinost prema najastarijim hrađanima, ali i prema mladima, djeci i ženama. Podržat ćemo izgradnju nacionalnog stadiona i mnogo toga zajednički moramo ostvariti u što ni u jednom momentu ne sumnjam da ćemo uspjeti. Priča o Sarajevu je nadvremenska. Niko nije pametan kao svi. Zato vas pozivam da zajedničkim snagama vratimo zlatno doba Sarajeva“, zaključila je Karić.