Komšić, Hadžikadić i Bijedić prave novu političku stranku

Demokratska fronta, Željka Komšića bi uskoro mogla biti ugašena ukoliko se plan koji je inicirala Platforma za progres ostvari i to s ciljem osnivanja potpuno novog političkog subjekta u koji bi ušli članovi nekoliko partija.

Po nezvaničnim saznanjima prije mjesec je održan prvi sastanak na inicijativu predsjednika Platforme za progres, Mirsada Hadžikadića koji je Željku Komšiću ponudio da naprave novi politički projekat što bi značilo gašenje Demokratske fronte.

Nakon sastanka u Sarajevu, uslijedili su razgovori i u Tuzli. Oko Platforme za progres i Demokratske fronte trebali bi se okupiti i Socijaldemokrati BiH, Građanski savez i Pokret Socijalne pravde i demokratije.

Komšić je pristao na ponudu i ova tema već se našla na Predsjedništvu DF-a.

Dok sa druge strane, saznajemo da plan Hadžikadića jeste da on bude kandidat za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda na Općim izborima 2022. godine.

Ove stranke su već dogovorile zajednički nastup 2022. godine, a još je preostalo da dogovore formu u kojoj će nastaviti djelovanje.

Prva opcija jeste formiranje potpuno nove političke stranke što bi bilo jednostavnije, kako zbog kandidatskih listi tako i zbog sveopćeg dojma jedinstva u javnosti.

Druga opcija je široka koalicija, no to je manje vjerovatno. U narednim danima će biti održan novi sastanak.

Zamišljeni cilj jeste ukrupnjivanje opozicije kroz spajanja nekoliko političkih stranaka ljevice i centra, koje gube biračko tijelo ili ga imaju nedovoljno za bilo kakav ozbiljniji poduhvat.

S toga bi ujedinjenje nekoliko stranaka značilo i veću nadu za uspjehom na narednim izborima, kako prenose mediji.