Koronavirus/ Prva pomoć iz Velike Britanije stiže u Indiju

Medicinske potrepštine iz Velike Britanije stigle su u Indiju u utorak – prva međunarodna pošiljka čiji je cilj zaustaviti razorni val Covid-19.

Ventilatori i oprema za kiseonik sletjeli su u Delhi, ali bit će potrebno mnogo više, jer su mnoge bolnice zatrpane, a ljudi čekaju na ulicama vani.

Indija je u utorak zabilježila 320.000 novih infekcija, a ukupno je sada smrtnih slučajeva blizu 200.000.

Jedan zdravstveni savjetnik pomoć za naciju od 1,3 milijarde nazvao je “kapljicom u moru”.

Zarir Udwadia, koji radi u bolnicama u Mumbaiju i savjetuje vladu, rekao je za BBC-jev program Today da će trenutno založene zalihe imati ograničene efekte.

Rekao je da viđa “odjel za odjelom pun pacijenata koji se trude disati na ventilatorima različitih oblika i oblika”.

Britanska pošiljka od 200 komada, uključujući ventilatore i koncentratore kisika koji će pomoći bolnicama u upravljanju zalihama kisika, istovarena je u utorak na aerodromu u Delhiju.

Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Arindam Bagchi rekao je da je to “međunarodna saradnja na djelu“, ali to je samo prva kap u onoj što treba biti poplava zaliha za naciju od 1,3 milijarde ljudi.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je u ponedjeljak da će poslati do 60 miliona doza cjepiva AstraZeneca Covid-19 u inozemstvo, iako destinacije nisu date, Indija bi mogla biti glavni primalac, piše BBC.