Kraljica obavlja prvu dužnost nakon smrti princa Philipa

Kraljica je izvršila svoju prvu osobnu kraljevsku dužnost otkako je njen suprug, vojvoda od Edinburgha, umro u petak.

Monarh je bio domaćin ceremonije na kojoj je Earl Peel formalno odstupio kao Lord Chamberlain, čiji ured organizira kraljevske ceremonije.

Tokom privatnog događaja održanog u dvorcu Windsor, kraljica je prihvatila štapić i kancelarijske oznake svog bivšeg pomoćnika.

Kraljevska porodica posmatra dvonedeljnu žalost. Sahrana vojvode održat će se u subotu u Windsoru.

Kraljevski zvaničnik rekao je da će članovi porodice nastaviti “da preuzimaju angažmane koji odgovaraju okolnostima”.

Earl Peel najavio je da će se povući kao Lord Chamberlain prošle godine, sa zamjenom Andrewom Parkerom, bivšim šefom MI5, koji je započeo ulogu nešto više od sedam dana prije nego što je princ Philip umro.

Kraljica Elizabeth II: Smrt princa Philipa ostavila je veliku prazninu u mom životu

Službeni angažman od utorka zabilježen je u Dvorskoj okružnici – dnevnoj listi događaja kojima su prisustvovale kraljica i njena porodica.

Rečeno je: “Earl Peel je danas imao audijenciju kraljice, predao je svoj štapić i insigniju kao lord Chamberlain i značku kancelara Kraljevskog viktorijanskog reda i uzeo dopuštenje nakon što se odrekao imenovanja za Lord Chamberlaina, kada je Njezino Veličanstvo uložio ga u Kraljevski viktorijanski lanac“.

Earl Peel nadzirao je aranžmane za vojvodinu sahranu – poznatu kao Operacija Četvrti most.

Ured lorda Chamberlaina, predvođen kraljičinim kontrolorom potpukovnikom Michaelom Vernonom, zadužen je za praktičnu stranu dana.

Ceremonija u dvorcu Windsor uslijedila je nakon što je kraljica u subotu telefonirala s premijerom Borisom Johnsonom, navodi se u sudskoj okružnici.

U nedjelju je vojvoda od Yorka rekao da je kraljica rekla svojoj porodici da je smrt princa Philipa u dobi od 99 godina “ostavila veliku prazninu” u njenom životu.

Dodao je: “Kraljica je, kao što biste i očekivali, nevjerovatno stoična osoba“.

Opisala je to kao da je u njenom životu ostavila veliku prazninu, ali mi, porodica koja je bliska, okupljamo se kako bismo bili sigurni da smo tu da je podržimo“.