Majka Amy Winehousa želi preoblikovati svoje naslijeđe u novom dokumentarcu

Majka Amy Winehousa iskoristila je priliku da povrati priču svoje kćeri, učestvujući u dokumentarnom filmu BBC-a povodom 10. godišnjice smrti pjevačice.

U dokumentarnom filmu za BBC Two pod naslovom “Amy Winehouse: 10 Years On”, Janis Winehouse pojavit će se u javnosti kako bi ponudila svoju perspektivu o visoko oglašenom životu i naslijeđu svoje kćeri, prenosi BBC.

Winehouse je pronađena mrtva u svojoj kući u Londonu 23. jula 2011. godine u dobi od 27 godina. Nekoliko godina se borila sa alkoholom i drogom.

Ne osjećam da je svijet poznavao pravu Amy, onu koju sam odgojila“, rekla je Janis Winehouse u saopćenju za javnost o dokumentarcu.

Fanovi Amy Winehouse odaju počast godišnjici njenog revolucionarnog albuma.

Foto: Facebook
Foto: Facebook

Prema najavi, Janis – koja ima multiplu sklerozu – bila je motivirana za snimanje dokumentarca jer joj bolest prijeti uskraćivanjem sjećanja na kćer.

Ostali članovi porodice i prijatelji takođe će doprinijeti projektu, koji namjerava osvijetliti “svjetlo na aspekte života Winehousea za koje se do danas nije čulo”, navodi se u priopćenju za medije.

Naveden kao “slavljenički i intiman prikaz jednog od najsjajnijih muzičkih talenata koje je Velika Britanija ikad vidjela”, 60-minutni film prikazivat će neviđene snimke i slike Winehousea kada se kasnije ove godine emitira na BBC Two.

Urednici puštanja u rad Max Gogarty i Rachel Davies rekli su u izjavi da će film također “ponuditi reinterpretaciju prevladavajuće pripovijesti oko njenog uspona i pada, koju su ispričali najbliži”.

Winehouse je imala snažan utjecaj na britansku muziku sa svoja dva hvaljena albuma, “Frank” i “Back to Black”.

Ostvarila je pet nagrada Grammy-a, uključujući najbolji album vokalnog albuma i najboljeg novog izvođača, za “Back to Black” i vodeći singl “Rehab”, proveden 20 sedmica na američkim ljestvicama.

Film “Amy” iz 2015. godine, redatelja Asifa Kapadije, osvojio je Oscara za najbolji dokumentarni igrani film na 88. dodjeli Oskara.

Foto: Facebook
Foto: Facebook