Milorad Dodik primio akreditivno pismo novoimenovanog ambasadora Turske u BiH Sadıka Babüra Girgina

Tokom ceremonije predaje akreditivnog pisma novoimenovanog ambasadora Republike Turske predsjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku istaknuto je obostrano zadovoljstvo izuzetno dobrim bilateralnim odnosima BiH i Republike Turske.

Bilateralni odnosi su dobri i prijateljski, ali postoji značajan prostor za unapređenje saradnje i razvijanje odnosa u svim oblastima od zajedničkog interesa.

Predsjedavajući Dodik je još jednom zahvalio na uspješnoj zvaničnoj posjeti Predsjedništva BiH Republici Turskoj u martu ove godine, koja je još jedna potvrda uspješnih i stabilnih odnosa dvije zemlje. Izrazio je nadu za ubrzavanje projekta izgradnje autoceste Beograd-Sarajevo-Beograd, koji je veoma značajan za cijelu regiju, a i šire.

Na sastanku je, osim o aktuelnim temama za obje zemlje, razgovarano o načinima borbe protiv širenja pandemije COVID-19, te o zastoju u procesu nabavke vakcina.

Ambasador Sadik Babur Girgin je, prenoseći pozdrave predsjedavajućem Dodiku od predsjednika Republike Turske Recepa Tayyipa Erdoğana i ministra vanjskih poslova Mevlüta Çavuşoğlua, kazao da je izuzetno počastvovan imenovanjem za ambasadora Republike Turske u BiH.

Ovom prilikom ambasador Girgin je kazao da će Republika Turska nastaviti kontinuirano pomagati BiH, a posebno je naglasio svoju opredijeljenost za unapređenje konkretnih inicijativa, od ekonomskih do trgovinskih, koje će biti od koristi za obje zemlje.

Predsjedavajući Predsjedništva Milorad Dodik izrazio je podršku novoimenovanom turskom ambasadoru i zaželio mu uspjeh u radu, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.