Ministar Samir Avdić čestitao svim umjetnicima 15. april, Svjetski dan umjetnosti

U povodu 15. aprila, Svjetskog dana umjetnosti, svim aktivnim umjetničkim stvaraocima čestitku je uputio ministar kulture i sporta u Vladi Kantona Sarajevo Samir Avdić.

“Ova izazovna vremena su pred umjetnike stavila posebne kušnje. Sa sve bržim tempom života, a pogotovo u eri interneta i online tehnologija, umjetničke forme izražavanja se mijenjaju i prilagođavaju ukusima i zahtjevima publike. Umjetnost je vitalna, ona preživi i najteža vremena i na svoj poseban način svjedoči o njima.

Zajednički nam je cilj da umjetnost nikada ne ostavimo po strani, na marginama društva, nego da ona bude i ostane najjači glas u porukama koje šaljemo svijetu.

Sa željom i nadom da smo najteže ostavili iza sebe, svim umjetnicima želim sretan 15. april – Svjetski dan umjetnika”, kaže se u čestitki ministra Avdića.

Svjetski dan umjetnosti ustanovljen je 2011. godine, a od prošle godine se pod zastavom UNESCO-a obilježava širom svijeta sa ciljem promocije umjetničkog stvaralaštva i kreativnosti. Za dan umjetnosti odabran je 15. april, rođendan velikog renesansnog umjetnika i inovatora Leonarda da Vincija.