Ministri Avdić i Osmanović : Najavljena podrška u održivom funkcionisanju bazena

Ministri kulture i sporta Samir Avdić i boračkih pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović posjetili su Fakultet sporta i tjelesnog odgoja Univerziteta u Sarajevu.

Cilj posjete bio je razmatranje aktuelnosti na ovom fakultetu, moguće saradnje, te postizanje dogovora vezanih za naredne projektne aktivnosti.

Dekan Fakulteta Haris Ilić je upoznao ministre sa tekućim izazovima i projektima koje provodi ova visokoškolska ustanova.

Predložio je i da se razgovara o načinu podrške i finansiranja bazena po okončanju radova na njemu, o nastavku podrške “Međunarodnom simpoziju nove tehnologije u sportu NAS 2021”, te o neformalnim oblicima edukacije i doživotnog učenja na SEDEFASTO-u, kao i o identificiranju i kontroli u sportskom sistemu.

Ministar Avdić je istakao značaj ovog fakulteta u obrazovnom i sportskom sistemu. Upoznao je rukovodstvo fakulteta s budžetom resornog ministarstva, te njegovim planovima.

Ministar Osmanović je naveo da fakultet osjeća kao svoju kuću, te istakao kako je svjestan njegovog značaja u društvenoj zajednici.

Naglasio je da u saradnji sa ovom visokoškolskom ustanovom vidi prilike za realizaciju i mnogih projekata bitnih za boračku populaciju Kantona Sarajevo.

Potom su ministri detaljno upoznati i sa trenutnim stanjem radova i planove vezanih za završetak radova na bazenu, te sa činjenicom koliko je važno uključivanje svih kako bi bazen funkcionisao i bio na raspolaganju studentima, Univerzitetu u Sarajevu i građanima Kantona Sarajevo.

Ministri su pokazali veliko interesovanje za finaliziranje radova na ovom bazenu, te najavili i dali podršku njegovom budućem radu, kao i radu fakulteta i Instituta za sport, te svim projektima od interesa za građane Kantona Sarajevo.

Sastanku su, pored ministara i dekana Alića, prisustvovali i prodekan za nastavu Eldin Jelešković, prodekan za nauku Muhamed Tabaković, prodekan za finansije Rasim Lakota, prodekan za međunarodnu saradnju i osiguranje kvaliteta Munir Talović, direktor Instituta za sport Erol Kovačević, sekretar fakulteta Alma Čeljo i šef službe za računovodstvo i finansije Dženeta Arnautović.

Nakon sastanka upriličen je obilazak i uvid u stanje gradilišta bazena, saopćeno je iz Vlade KS.