Foto: MVP

Ministrica Turković u posjeti Državi Katar, razgovori o nabavci vakcina za BiH

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i zamjenica predsjedavajućeg  Vijeća ministara dr Bisera Turković, boravila je u posjeti Državi Katar, te je u sklopu posjete u Dohi održala je odvojene sastanke sa visokim zvaničnicima ove zemlje.

Ministrica Turković razgovarala je sa zamjenikom premijera i ministrom odbrane Khalidom bin Mohamedom Al Attiyahom, ministricom zdravstva Hanan Mohammed Al Kuwari i državnim ministrom za vanjske poslove u Ministarstvu vanjskih poslova Soltanom bin Saadom Al-Muraikhijem.

U fokusu razgovora ministara bila je i borba protiv pandemije COVID-19 i trenutna situacija u obje države kada je u pitanju broj zaraženih i smrtnih slučajeva. Ministrica Turković je upoznala katarske ministre sa problemom nabavke vakcina u Bosni i Hercegovini, te dodala da nadležne institucije u našoj zemlji, mimo COVAX-a, nastoje kupiti vakcine putem drugih dostupnih mehanizama.

Na sastancima je razgovarano i o mogućnostima podrške Države Katar našoj zemlji prilikom nabavke vakcina i rješavanja novonastale situacije, ali i drugim mogućnostima podrške u borbi protiv pandemije koronavirusa. Katarski ministri su izrazili spremnost da pomognu Bosni i Hercegovini.

Tokom susreta, ministri su razmijenili mišljenja i o trenutnoj situaciji u obje zemlje i vanjskopolitičkim ciljevima Bosne i Hercegovine i Države Katar, te razmotrili dodatne mogućnosti saradnje i unapređenja odnosa dvije prijateljske države.