Mladen Bosić: Ne mislim da je Ljubljana imala loše namjere

Ne mislim da je Ljubljana imala loše namjere, mislim da je njihova politka bila da naprave pritisak u Evropskoj uniji da ozbiljnije shvate uvlačenje zemalja Zapadnog Balkana u Evropsku uniju, istakao je Mladen Bosić, delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine komentarišući navode o ”mirnom razlazu” u BiH.

Prema njegovim riječima, današnja posjeta hrvatskog ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana, mogla bi biti u vezi s ovim navodima.

“Ne znam da li je posjeta ranije dogovorena. Ako nije, evidentno je da je to vezano za ovu situaciju koja je izazvana vana novim prijedlozima oko navodne slovenačke inicijative o završetku rata. Vidim da je oko toga dignuta velika prašina i vidjećemo šta će se dešavati”, rekao je Bosić.

Kako je istakao Bosić, i u Sloveniji su iznenađeni reakcijama na cijelu priču.

“Mislim da su svi pomalo iznenađeni ovim što se desilo. Prije svega imam veliko poštovanje prema Slovencima i slovenačkoj državi. Mislim da je to jedna demokratska država i vlast bez obzira na greške u ratnom periodu. to su iskusni političari. Janša i Pahor su postali politička imena prije raspada Jugpslavije i svo to vrijeme su istaknute ličnosti. Čini mi se da su i oni iznenađeni reakcijama u Bosni i Hercegovini. Mislim da će svi ambasadori prenijeti na koji način je ta vijest uopšte došla u javnosti”, kazao je Bosić.

“Ne mislim da je Ljubljana imala ikakve loše namjere”, zaključio je on, kako piše N1.