Načelnik Hadžibajrić ugostio visoku delegaciju Grada/regije Konya

Općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić primio je gradonačelnika prijateljskog Grada/regije Konya Uğura Ibrahima Altaya, te njegove najbliže saradnike, a razgovaralo se o izazovima koje je donijela pandemija koronavirusa.

Uğur Ibrahim Altay je veliki i dugogodišnji prijatelj Općine Stari Grad i njenih građana. Prije dolaska na uvaženu funkciju gradonačelnika Grada/regije Konya 2018. godine, Altay je obnašao funkciju načelnika Općine Selçuklu Konya, sa kojom se Općina Stari Grad bratimila 2011. godine.

Zahvaljujući saradnji Starog Grada i Selçuklu-a realizovani su brojni značajni projekti u našoj općini, a najviše se izdvaja izgradnja Balkanskog mevlevijsko-istraživačkog centra na Kovačima 2013. godine. Općina Selçuklu Konya je u cjelosti finansirala projekat sa preko milion KM.

Također Grad/regija Konya finansijski je učestvovala u izgradnji dječijeg igrališta za mališane iz vrtića “Bajka” na Vrbanjuši. Igralište je sagrađeno i dato na upotrebu u decembru 2019. godine.

Iako je to već učinio pismenim putem, gradonačelnik Altay je iskoristio susret da načelniku Hadžibajriću lično čestita izbornu pobjedu i poželi mu puno sreće u četvrtom mandatu. Pandemija koronavirusa pogodila je cijeli svijet, a najviše turizam i uslužne djelatnosti od kojih najviše žive Stari Grad i Konya. Općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić, kao i predsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad dr.sc. Mirza Batalović upoznali su svoje kolege o brojnim mjerama koje je Općina Stari Grad poduzela kako bi pomogla i zaštitila svoje građane i privredu.

Oba dužnosnika izrazila su nadu da će se situacija što prije normalizovati, što bi zasigurno otvorilo nove mogućnosti za saradnju i projekte. Pored gradonačelnika Altaya, delegaciju Grada/regije Konya su činili Ercan Uscu, generalni sekretar, Ahmet Demir, šef Odjeljenja za komunalne poslove, Hasan Huseyin Esferdiyar, šef Odjeljenja za investicije i gradnju, te Selim Yucel Gulec, šef Odjeljenja za kulturu, turizam i međunarodne odnose.

Grad/regija Konya ima površinu skoro kao čitava BiH, te je ekonomski i privredno jedna od najrazvijenih u Republici Turskoj. Nalazi se u centralnoj Anadoliji, oko 300 kilometara južno od glavnog grada Ankare, a dom je za više od dva miliona stanovnika, saopćeno je iz Općine Stari Grad.