Najava saradnje Kantona i Grada u oblastima sporta, kulture i obrazovanja

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Samir Avdić ugostio je danas zamjenicu gradonačelnice Grada Sarajeva Anju Margetić.

Obzirom da će obrazovanje, kultura i sport unutar gradske uprave biti područja djelovanja dogradonačelnice Margetić, ministar Avdić najavio je dobru saradnju i zajedničke projekte ovog ministarstva u spomenutim resorima.

“Danas smo se dotakli svih zajedničkih tema, kada je riječ o saradnji u organizaciji sportske oblasti Grada i Kantona, ali i šire. Između ostalog, razgovarali smo i podršci našoj olimpijskoj plivačici Lani Pudar. Zajednička podrška našim olimpijcima i paraolimpijcima koji se pripremaju za Tokijo i Peking, bila je takođe jedna o tema današnjeg razgovora o sportu”, rekao je ministar Avdić, te najavio da će o kulturnoj saradnji biti više riječi u narednom periodu.

Uz povezivanje na ovim poljima, dogradonačelnica Margetić je istakla važnost povezivanja i saradnje sa resorima obrazovanja u Kantonu Sarajevo, kako bi se na početku, kroz nove kurikulume i zakone pokušalo uvrstiti plivanje kao dio redovnog školskog programa.

“Zainteresirani smo da se zakonom uredi pokretanje neke vrste školske lige, u svrhu animiranja i što većeg uključivanja učenika u različite sportove i takmičenja. Smatramo važnim da se zajedno uključimo i u izgradnju institucionalne podrške sportu”, poručila je Margetić nakon današnjeg sastanaka sa ministrom Avdićem, saopćeno je iz Vlade KS.