NASA-in rover stvara kiseonik za disanje na Marsu

Instrument na NASA-inom roveru Perseverance na Marsu stvorio je kiseonik iz atmosfere ugljen-dioksida na planeti.

To je druga uspješna tehnološka demonstracija misije koja je prošli petak letjela mini helikopterom.

Generaciju kiseonika izvela je jedinica veličine tostera u roveru nazvanom Moxie – eksperiment iskorištavanja resursa Mars Oxygen In-Situ.

Napravio je pet grama plina – ekvivalentno onome što bi astronaut na Marsu trebao disati otprilike 10 minuta.

Nasino razmišljanje je da će buduće ljudske misije povesti uvećane verzije Moxie-a sa sobom na Crvenu planetu, umjesto da pokušaju sa Zemlje nositi sav kiseonik potreban za njihovo održavanje.

Kiseonik (O₂) je takođe sastavni dio hemije koja pokreće raketu. Potisak se postiže sagorijevanjem goriva u prisustvu oksidansa, što bi mogao biti jednostavni kisik.

Video/ NASA u ponedjeljak očekuje historijski kontrolirani let mini helikoptera na Marsu

Marsovom atmosferom dominira ugljen-dioksid (CO₂) u koncentraciji od 96%.

Moxie je u stanju da odvoji atome kiseonika od molekula CO₂, koji se sastoje od jednog atoma ugljenika i dva atoma kiseonika. Otpadni proizvod je ugljični monoksid koji se odvodi u atmosferu Marsa.

NASA-in tim koji stoji iza Moxie-a upravlja jedinicom u različitim režimima kako bi otkrio koliko dobro radi.

Očekuje se da može proizvesti do 10 grama O₂ na sat.

Moxie nije samo prvi instrument za proizvodnju kisika na drugom svijetu, to je prva tehnologija ove vrste koja će pomoći budućim misijama da “žive od zemlje”, koristeći elemente okruženja drugog svijeta, poznatog i kao iskorištavanje resursa in-situ“, rekla je Trudy Kortes, direktorica tehnoloških demonstracija iz Nasine Direkcije za svemirsku tehnologiju.

Uzima regolit, supstancu koju nađete na zemlji, i provlači ga kroz pogon za preradu, pretvarajući ga u veliku strukturu ili uzimajući ugljični dioksid – glavninu atmosfere – i pretvarajući ga u kisik”.

Ovaj postupak nam omogućava pretvorite ove obilne materijale u korisne stvari: pogonsko gorivo, vazduh koji se diše ili, u kombinaciji s vodikom, vodu. NASA će u četvrtak ponovno pokušati letjeti svojim helikopterom Ingenuity.

Mini-helikopter je prošlu sedmicu ušao u historiju izvodeći prvi upravljani let aviona na drugom svijetu.

Za svoj drugi nalet, dron će se podići na 5 m, pomaknuti se bočno za 2 m, prije nego što krene unatrag i sleti, piše BBC.