Naša stranka još nema kandidata za resor pravde i uprave, Brčić će obnašati funkciju do razrješenja

Naša stranka nakon ostavke ministrice pravde i uprave u Vladi KS Lejle Brčić još nema drugog kandidata za tu poziciju.

Kako je Patriji potvrđeno iz izvora bliskih Našoj stranci do razrješenja odnosno imenovanja novog ministra/ministrice neće doći na sjednici Skupštine KS 5. maja 2021. godine.

Na toj sjednici će između ostalog biti ponovno imenovanje tri ministra nakon usvajanja Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o organizaciji i djelokrugu organa uprave i upravnih organizacija Kantona Sarajevo kojim se jedno ministarstvo razdvaja na dva, a dva spajaju u jedno.

Skupština KS 7. aprila usvojila je taj zakon nakon što je onaj ranije usvojeni 17. decembra 2020. godine proglašen neustavnim.

Na sjednici 27. aprila na kojoj je ministrica Brčić pojašnjavala Nacrt Zakona o zabrani nepotizma i stranačkog zapošljavanja nije se dalo naslutiti da će nešto kasnije podnijeti ostavku.

Kako saznaje Patria Brčić nije iznenada donijela tu odluku već je ranije najavila i Našoj stanci i koalicionim partnerima. Kako je pojasnila, razlozi su privatne prirode ali je istakla svoju podršku Vladi KS, te najavila svoj dalji rad u okviru Naše stranke.

Pred Našom strankom je sada izbor njenog nasljednika, a s obzirom da je ovo bio prvi put da Vlada KS ima četiri žene u sastavu moguće je da će ponovo predložiti kandidatkinju.

Kako je potvrđeno Brčić će nastaviti obnašati funkciju dok ne bude zvanično razriješena.