Nastavak podrške radu Karate kluba “Baščaršija” iz Starog Grada

Načelnik Općine Stari Grad mr Ibrahim Hadžibajrić i predsjednik Karate kluba “Baščaršija” Miralem Mandžuka potpisali su danas Ugovor o izdvajanju sredstava za podršku radu ovog sportskog kolektiva.

Općina Stari Grad je poznata u Kantonu Sarajevo, ali i šire, kao institucija koja daje veliku podršku sportistima i sportskim kolektivima.

Načelnik Hadžibajrić je i danas potvrdio da će Općina uvijek stajati uz mlade ljude kao i do sada, te da već godinama podržava i razne druge klubove i sportiste sa područja općine.

Kontinuirana podrška Općine

U tri godine postojanja Karate kluba “Baščaršija” postignuti su odlični rezultati, a kako kaže Mandžuka to ne bi bilo moguće bez konstantne pomoći Općine Stari Grad i načelnika Hadžibajrića.

“Želim da se zahvalim načelniku Hadžibajriću što kontinuirano podržava rad našeg kluba. Svjestan sam koliko ima obaveza i koliko ljudi dolazi i traži pomoć, a opet uvijek nađe načina da i nama pomogne. Mi zaista ne bismo mogli održati ovakav nivo bez podrške Općine”, naglasio je predsjednik i glavni trener ovog kluba Miralem Mandžuka.

Najavio je i 3 karate kup “Baršaršija – Sarajevo 2021”, koji treba da se održi povodom Dana Općine Stari Grad Sarajevo, 02. maja, 2021. godine u Osnovnoj školi “Saburina”.

Današnjem potpisivanju je prisustvovao i Faruk Kadrić, aktuelni državni prvak u kategoriji kadeti borbe do 52 kg i član KK “Baščaršija”, te pomoćnica načelnika za obrazovanje, kulturu i sport Lejla Dizdarević.

Faruk je odličan učenik Prve gimnazije i trenutno najuspješniji takmičar KK “Baščaršija”, a nastupao je na svjetskom i evropskom prvenstvu za reprezntaciju BiH.

“Počeo sam trenirati sa 5 godina. Znači, već 10 godina aktivno treniram i drago mi je da se moj trud i zalaganje isplatilo i nadam se da ću biti još bolji”, riječi su Faruka.

Osvojili preko 1000 medalja na domaćim i međunarodnim takmičenjima

Od osnivanja do danas u KK “Baščaršija” je upisano oko 300 članova, od kojih aktivno trenira oko 100 – od toga 20 takmičara je u prvom timu (koji nastupaju na zvaničnim takmičenjima) i 30 u drugom timu (koji nastupaju na turnirima).

Klub svoje aktivnosti realizuje na dvije lokacije u Starom Gradu Sarajevo, a to su OŠ “Saburina” i prostorije Mjesne zajednice Vratnik, a trenutno treninge zbog epidemiološke situacije održavaju na otvorenom.

U protekle tri godine osvojili su preko 1000 medalja na domaćim i međunarodnim takmičenjima, a 13 reprezentativaca nastupali su na svim nivoima takmičenja kao što su: kantonalno, federalno, državno, međunarodno, balkansko, evropsko i svjetsko prvenstvo.

Članovi ovog kluba su učestvovali na najvećim svjetskim smotrama kao što su Svjetsko prvenstvo u Čileu, WKF Svjetska liga mladih u Umagu i Veneciji.

U toku je i procedura upisa novih članova, a sve informacije su dostupne na zvaničnom Facebook profilu ovog uspješnog sportskog kolektiva iz Starog Grada.

Općinski načelnik je iz budžeta izdvojio 6.000 KM za podršku ovom klubu, a za realizaciju ove saradnje je bila zadužena općinska Služba za obrazovanje, kulturu i sport, saopćeno je iz općine Stari Grad.