New York/ Uspješno urađena prva na svijetu transplatacija dušnika

Nakon mnogih godina borbe sa disanjem i strahom da bi se mogla ugušiti u snu, Sonia Sein je rekla da se osjeća dovoljno dobro da pleše sa svojim unucima nakon što je podvrgnuta prvoj transplantaciji ljudskog dušnika u New Yorku.

“Za mene se činilo da sam odmah nakon toga mogla disati. Kad sam udahnula prvi put, bilo je božanstveno”, rekla je Sein.

Dušnik 56-godišnje bivše socijalne radnice oštećen je 2014. godine kada je morala na ventilator zbog teškog napada astme.

Sein je prošla više operacija u nadi da će ispraviti problem, ali to joj je nanijelo još veću štetu na dišnim putevima. Disala je kroz hirurški stvorenu rupu na vratu nazvanu traheostomija i imala je dugačku cijev koja joj se spuštala do pluća.

Traheja ili dušnik je cijev koja povezuje grkljan s plućima i od presudne je važnosti za govor, disanje i normalnu funkciju pluća.

Mnogo je složenije nego što zvuči i decenijama su medicinski stručnjaci mislili da će transplantacija biti nemoguća“, govori dr. Ericu Gendenu, hirurg koji je vodio tim za transplantaciju na planini Sinaj.

“Najveća prepreka bila je smisliti kako donijeti krv do dušnika davatelja zbog složene strukture sitnih krvnih žila organa”, rekao je.

Gendenovo istraživanje otkrilo je da veći krvni sudovi – približno veličine nitima špageta – u jednjaku i štitnjači mogu pružiti protok krvi u dušnik davaoca.

Operacija je trajala oko 18 sati i oko 50 specijalista, uključujući hirurge, medicinske sestre anesteziologe, specijaliste dišnih puteva.

Genden je rekla da pomno nadgledaju Sein i da ne pokazuje znakove odbacivanja novog dušnika.

Iskreno, učinila se nevjerovatno dobro, bolje nego što smo ikad mislili da hoće“, rekao je Genden. “Ono što je zaista zanimljivo je da njene stanice urastaju u dušnik davatelja. Tako da dušnik davalac polako postaje njezin vlastiti“.

Genden je rekao da Sein sada može normalno jesti i disati nakon transplantacije. Još uvijek ima otvor u grlu, tako da liječnici mogu ugraditi sondu koja će pregledati transplantaciju, ali Genden je rekao da će rupu uspjeti zatvoriti za nekoliko sedmica.

Sein je rekla da je pokušala ostati aktivna prije transplantacije, ali bilo je teško jer bi morala očistiti i usisati cijev za disanje kako se ne bi začepila. Noću je koristila ventilator kada je spavala, ali uvijek se plašila da se možda ne bi začepila i da se ne bi probudila.

Bila sam ljuta, pa sam započela istraživanje, jer sam mislila da bi trebali biti transplantacija dušnika ako im je transplantacija za sve ostalo“, rekla je.

Genden je rekao da bi transplantacija mogla pružiti novu nadu pacijentima koji su imali oštećenja dušnika uzrokovane opeklinama, urođenim oštećenjima i produženim boravkom u JIL – uključujući ljude s teškim oštećenjima intubacije nakon Covid-19, prenosi CNN.

To nije tretman kvaliteta života“, rekao je Genden o transplantaciji. “Ovo je zaista namijenjeno operaciji spašavanja života najteže bolesnih.”

Dr. David Klassen, glavni medicinski službenik Ujedinjene mreže za dijeljenje organa, nazvao je transplantaciju “zaista uzbudljivim razvojem događaja”, ali rekao je da je to još uvijek eksperimentalni, istraživački postupak i o dugoročnim ishodima se može puno naučiti .

Ovo je uzbudljiv početak, ali naglasio bih da je to samo početak“, rekao je Klassen.

Zvaničnici nisu objavili detalje o donoru, osim grupe za nabavku organa koja je rekla da je pojedinac “odlučio dati dar života”.

Mogu disati, dobro udahnuti i mogu se igrati, znate, trčkarati sa svojim unucima i sličnim stvarima, što prije nisam mogla, rekla je Sein.