Nikšić: SBB za sada neće s trojkom, ali Opći izbori su druga priča

Uvjeren sam da nije ugrožena cjelovitost BiH bez obzira što sam svjestan da ima puno onih i u BiH i predstavnika međunarodne zajednice pogotovo ekstremnih desničara koji priželjkuju jedan takav scenario, kazao je predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić u emisiji Polis.

“BiH je puno jača od svih tih nedaća pa čak i od vlasti koju građani ne zaslužuju i ona će opstati. Za mene su važnije zvanične reakcije ključnih zemalja EU i SAD, čiji zvaničnici i zvanični akti vrlo jasno govore o tome da se ne može dovesti u pitanje cjelovitost, teritorijalni integritet i suverenost BiH”, kazao je Nikšić.

Nikšić je mišljenja da se nije trebalo iznijeti u javnost šta se razgovaralo na sastanku slovenačkog predsjednika Boruta Pahora i članova Predsjedništva BiH.

“Meni je puno važnije šta je bila reakcija članova Predsjedništva BiH. Ovdje niko ne treba da zvecka oružjem i da bude svjestan činjenice kakva bi bila avantura da se krene u podjelu BiH i nekakvu avanturu otcjepljenja. Ne postoji zakonska i ustavna varijanta da se to dopusti. Ljudi imaju razne snove, ali se ti snovi ne ostvaruju”, kazao je dodavši da je to probni balon Milorada Dodika za “priču za izbore 2022. godine”.

Predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić kazao je da ono što je trojka napravila na lokalnim izborima trebao biti reper saradnje i ponašanja budućih partnera koji će se okupljati oko opozicije.

“Sa gospodinom Radončićem imam kontakte i komunikaciju, ali nismo nikada ozbiljno razgovarali na temu uključivanja SBB-a u četvorku. Smatram da on u ovom trenutku, ne želim da licitiram, ali da nije spreman za to, ali do sljedećih Opštih izbora ćemo izgraditi nekakve oblike saradnje i dogovaranja oko nastupa na izborima, da vidimo dokle su spremni oni, dokle mi. Čuo sam od gospodina Radončića da je zainteresovan da se napravi jedna platforma političkih partija koja bi se suprostavila etnonacionalnim strankama i da želi biti dio te priče nakon što je dva puta bio sa SDA nije mu to baš iskustvo odgovarajuće, kao što nije ni SDP-u ni bilo kome ko je bio s njima i da se ne bi više upuštao u te avanture”, kazao je Nikšić.

On je dodao da se u nekim sredinama može nastupiti zajedno kako se ne bi gubili glasovi, ali da će to biti stvar procjene.

Nikšić je kazao da SDA kao opozicija kritikuje Vladu KS što je i očekivano.

“Mislim da nemaju nikakav sentiment i da će je ako je budu mogli srušiti to i uraditi bez zadrške. Nastojat će da unesu nemir i nesigurnost, ali mislim da je Vlada vrlo stabilna, da se dobro nose sa problemima, nije laka situacija, kad imate mani budžet, kad ste ključni finansijer KCUS-a a ne možete da utičete na rad, jer je to zatvorena institucija gdje suvereno vlada SDA“, dodao je.

Predsjednik SDP BiH odgovorio je i na pitanje ko je kriv za neizbor Bogića Bogićevića za gradonačelnika.

Apsolutno kriva je trojka. Mi nismo uspjeli da iskontrolišemo i da se izborimo sa svim tim i da imamo potrebnu većinu. Druga je stvar zašto je ta naša krivica. Mi nismo u situaciji, ja ne znam kako bih mogao nekoga da kupim, mi smo ljude vezali za riječ, dogovarali se, imali smo obećanje. Dođete tamo i vidite da nekim ljudima riječ ništa ne znači. Šta ja imam sada da optužujem SDA oni tako rade“, kazao je dodajući da ima i njegove odgovornosti i da ne bježi od toga.

Nikšić je odbacio tvrdnju da su “prejeftino” dali načelničke pozicije za gradonačelničku.

Imamo zajedničkog kandidata u Centru, Novom Sarajevu, NIP ima načelnika na Ilidži, i gradonačelnika iz SDP-a“, kazao je Nikšić.

Govorio je i o stavovima Vojina Mijatovića, potpredsjednika SDP BiH ali i unutarstranačog pospremanja.

“Ne osjećam bilo kakav napad na sebe, SDP radi i funkcioniše kako treba, izvjesno je da ima turbulencija, a svako će imati priliku da pokaže koliko može da doprinese. Neki natpisi znaju nanijeti štetu, ali što nas ne ubije to nas ojača. Nemoguće je da svi budu zadovoljni, imamo tri ministra u Vladi KS i četiri zastupnika. Ne može svaki zastupnik imati svog ministra, ministri su SDP-ovi. Ponudili smo dream-team ministara u Vladi KS“, kazao je Nikšić.