Njemačka banka/ Ograničen iznos koji se može držati na računu

Institut njemačke ekonomije (IW) iz Kelna je izračunao kako su potrošači u ovoj zemlji potrošili u prosjeku najmanje 1250 eura manje za robu široke potrošnje, piše Deutsche Welle.

To predstavlja veliku rupu u svoti novca koji se obrće u ovoj zemlji: 116 milijardi eura, što je 6,1% manja potrošnja građana nego u godini 2019. i to je najveći pad u posljednjih 70 godina.

Kako DW navodi, za vrijeme euro-krize 2008/2009. ekonomisti su Njemačkoj predviđali mnogo ozbiljniji ekonomski pad ali su se iznenadili.

Ušteđevine Njemaca dostižu rekordne iznose a 43% upitanih u anketi ovog Instituta kaže da će štedeti i dalje – u normalnim okolnostima je to oko 30%. Čak i za najdraži izdatak Njemaca – onaj za odmor – nema planova. Jedva njih 30% kaže da ostavlja koji euro za letovanje, inače ih je oko 50%, piše Deutsche Welle.

To je problem i za banke, pa su već i neke štedionice počele ograničavati iznos koji je građanima uopšte dozvoljeno da drže na računima, inače moraju da plaćaju kaznene kamate. Granica je u pravilu određena na 100.000 eura, ali već se čuje kako neke banke tu granicu žele da smanje na samo 25.000 eura.

Kada je eurozona u pitanju, analiza Deposit Solutionsa krajem februara pokazala je da je obim štednje u eurozoni sa saldom od 585 milijardi eura prošle godine porastao je 48 odsto u odnosu na 2019. godinu.