Obilježavanje Dana grada Sarajeva: Delegacija Općine Stari Grad položila cvijeće na više lokacija

Odavanjem počasti i polaganjem cvijeća ispred Vječne vatre, spomenika žrtvama Drugog svjetskog rata, jutros je u Sarajevu počelo obilježavanje 6. aprila, Dana grada Sarajeva.

U centru grada okupile su se brojne delegacije, među kojima i delegacija Općine Stari Grad Sarajevo predvođena načelnikom mr Ibrahimom Hadžibajrićem, da bi podsjetile na dva jako važna datuma u historiji Sarajeva, 6. aprila, 1945. i 1992. godine.

Prvo je položeno cvijeće na spomen obilježje ispred Vječne vatre, zatim Šehidsko mezarje Kovači, mezar prvog predsjednika RBiH Alije Izetbegovića, Spomenik ubijenoj djeci Sarajeva 1992/1995, Spomen obilježje ubijenim policajcima u Velikom parku, te Spomen park Vraca.

Načelnik Općine Stari Grad mr Ibrahim Hadžibajrić podsjetio je na to da je na današnji dan 1945. godine Sarajevo oslobođeno od fašizma.

Na današnji dan 1992. godine Sarajevo su napale fašističke snage s okolnih brda i uslijedilo je sistematsko uništavanje grada i višegodišnja opsada grada. Unatoč svemu, Sarajevo se odbranilo, odbranila se BiH“, poručio je Hadžibajrić.

Delegaciju Općine Stari Grad pored načelnika Hadžibajrića činili su i predsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad dr.sc. Mirza Batalović, pomoćnica načelnika za boračko – invalidsku i socijalnu zaštitu Safija Šehović, pomoćnica načelnika za lokalni razvoj i poslove mjesnih zajednica Selma Velić, rukovodilac Stručne službe Općinskog vijeća Elma Novalija i šef Odsjeka za opću upravu Sadžida Brkanić.

Prije 76 godina Sarajevo je oslobođeno od fašističke okupacije u Drugom svjetskom ratu. Decenijama kasnije, 6. aprila, 1992. godine, počela je opsada koja je trajala 1.425 dana i jedna je od najdužih u historiji modernog ratovanja, tokom koje je živote izgubilo 10.514 ljudi među kojima 1.601 dijete, saopćeno je iz Općine Stari Grad.