Obilježen dan odbrane od agresora Centra za obrazovanje kadrova RMUP-a BiH na Vracama

Prigodnim programom 5. aprila ove godine obilježen je Dan odbrane od agresora Centra za obrazovanje kadrova RMUP-a BiH na Vracama, u organizaciji Udruženja “Odred Hrasno brdo”.

Obilježavanje ovog značajnog historijskog datuma počelo je na Spomen – obilježju Hrasno i Hrasno brdo, gdje je nakon intoniranja himne BiH i obraćanja predstavnika Udruženja “Odred Hrasno brdo” Ismeta Hajradinovića, delegacija Općine Novo Sarajevo koju su predvodili Općinski načelnik dr. Hasan Tanović i predsjedavajući Općinskog vijeća Robert Pleše, zajedno sa predstavnicima boračkih udruženja položili cvijeće i odali počast šehidima i poginulim borcima.

Cvijeće je potom položeno i na Spomen – obilježje Samiru Mišiću, prvoj žrtvi napada na školu MUP-a RBiH u okviru Policijske akademije Vraca.

Šesnaestogodišnji Samir Mišić, učenik i pripadnik 20. klase, poginuo je 5. aprila 1992. godine u odbrani objekta tadašnje Srednje policijske škole na Vracama – Centra za obrazovanje kadrova RMUP-a BiH, a posthumno je odlikovan “Zlatnom policijskom značkom”.

Delegacija Općine Novo Sarajevo učenjem Fatihe i minutom šutnje odala je počast i na Šehidskom mezarju Kovači. Cvijeće je položeno na Centralni šehidski nišan, kao i na mezar prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine, rahmetli Alije Izetbegovića, nakon čega je proučen Jassin pred duše šehida.

Obilježavanje 5. aprila, Dana odbrane od agresora Centra za obrazovanje kadrova RMUP-a BiH na Vracama, upriličeno je uz poštovanje svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera, saopćeno je iz općine Novo Sarajevo.