Odata počast poginulim i preminulim braniteljima HVO-a BiH

Povodom 29. godišnjice osnivanja Hrvatskog vijeća odbrane Bosne i Hercegovine, načelnik Općine Novo Sarajevo dr. Hasan Tanović i ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović položili su cvijeće na groblju “Sveti Josip”, te odali počast svim poginulim i preminulim braniteljima ove postrojbe.

U okviru programa obilježavanja ove godišnjice, održana je i Sveta misa zadušnica u crkvi sv. Ćirila i Metoda u Sarajevu, saopćeno je iz općine Novo Sarajevo.

Hrvatsko vijeće odbrane osnovano je 8. aprila 1992. godine, pa se ovaj dan i službeno slavi kao Dan utemeljenja HVO-a.

Nakon Daytonskog mirovnog sporazuma, HVO je definiran kao hrvatska komponenta Vojske Federacije Bosne i Hercegovine, a nakon reforme obrane 2005. godine, transformiran u 1. pješačku (gardijsku) pukovniju, jednu od tri trenutne pukovnije u okviru Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

U zgradi Općine Novo Sarajevo, 7. aprila 2021. godine, održan je i sastanak na kojem su predstavnici Koordinacije udruga Hrvatskog vijeća obrane Grada-Kantona Sarajevo upoznali načelnika Tanovića o programskim aktivnostima i planu realizacije u narednom periodu.