Olakšice za privredne subjekte i građane

Na Drugoj redovnoj sjednici Općinskog vijeća, na prijedlog Općinskog načelnika i općinske većine, usvojeni su zaključci sa ciljem olakšavanja poslovanja privrednih subjekata sa područja općine Ilidže, analize stanja i poštivanja obaveza prema Općini, ali i novih mogućnosti za poboljšanje materijalno-socijalnog statusa građana.

S tim u vezi, u narednom periodu će se realizirati sljedeće:

– umanjit će se zakupnine za korisnike poslovnih prostora i javnih površina u vlasništvu Općine Ilidža za period otežanog poslovanja u 2021. godini.

– omogućit će se repogram dugovanja nastalih samo u periodu od početka pandemije, a za zakup poslovnih prostora i javnih površina.

– raspoloživo poljoprivredno zemljište u vlasništvu Općine pripremit će se za sjetvu i putem javnog poziva dodijeliti zainteresiranim građanima radi obavljanja sezonske sjetve.

– izvršiti će se detaljna analiza javnih površina Općine Ilidža i utvrditi da li evidentirano stanje odgovara stanju na terenu koje se koristi I iste uskladiti ukoliko ima razlike.

– za sve one koji nezakonito koriste javne površine u vlasništvu općine, inspekcija će poduzeti neophodne mjere.

Takođe, sa ciljem prevazilaženja problema postojanja velikog broja fizičkih i pravnih lica sa dugotrajnim dužničkim statusom prema Općini i dugogodišnjim sudskim sporovima, čija naplata je neizvjesna i zbog situacije izazvane posljedicama COVID 19, Općina Ilidža će raspisati javni poziv putem kojeg će zainteresirana fizička i pravna lica – dužnici Općine Ilidža, iskazati interes za izmirenje glavnog duga i troškova sudskog postupka, uz oslobađanje od obaveze plaćanja zakonskih zateznih kamata, a po osnovu naknade za zakup poslovnih prostora, zakup javnih površina, dodijeljeno zemljište, rušenje objekata i rentu.

Svim dužnicima se daje mogućnost da izmire dug prema Općini, u roku od 60 dana od okončanja javnog poziva, a protiv dužnika koji ne iskoriste ponuđenu mogućnost i ne izmire utvrđena potraživanja prema Općini izvršni postupci pred nadležnim sudovima će biti nastavljeni, saopćeno je iz općine Ilidža.