Olimpijske igre u Tokiju: Sjeverna Koreja preskočit će igre zbog straha od Covid-19

Sjeverna Koreja je najavila da ove godine neće sudjelovati na Olimpijskim igrama u Tokiju, rekavši da je odluka zaštititi svoje sportiste od koronavirusa.

Odlukom se prekidaju nade Južne Koreje da će Igre koristiti za angažman sa Sjeverom usred zastoja u prekograničnim pregovorima.

Pjongjang je rekao da nema slučajeva virusa, ali stručnjaci kažu da je to malo vjerovatno.

Ova najava čini Sjevernu Koreju prvom većom zemljom koja je preskočila odgođene Igre 2020. godine zbog pandemije. Događaj bi trebao početi 23. jula.

Ovo će biti prvi put da Sjeverna Koreja propušta ljetne olimpijske igre od 1988. godine, kada je bojkotirala igre u Seulu tokom hladnog rata.

Nade su propale

Odluka je donesena na sastanku Olimpijskog komiteta 25. marta, prema izveštaju državnog sajta Sports u DLRK.

Sjeverna Koreja poduzela je oštre mjere protiv virusa od izbijanja prošle godine.

Zatvorila je svoje granice krajem januara, a kasnije je stotine stranaca u glavnom gradu stavila u karantenu.

Od početka prošle godine vlakovima i vagonima zabranjen je ulazak ili izlazak iz Sjeverne Koreje, a zaustavljen je i većina međunarodnih putničkih letova.

Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in se nadao da bi igre mogle biti katalizator napretka između obje Koreje.

To je bio slučaj 2018. godine, kada je Sjeverna Koreja poslala 22 sportaša na Zimske olimpijske igre 2018. u Južnu Koreju, zajedno sa vladinim službenicima, novinarima i navijačkom skupinom od 230 članova.

Među kontingentima bila je i sestra sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una, Kim Yo-jong – potez koji joj je pomogao da pokrene diplomatiju s Južnom Korejom i SAD-om.

Razgovori koji su uslijedili doveli su do niza historijskih sastanaka visokog profila između sjevernokorejskog lidera i bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Također je bila nada za poboljšanje odnosa nakon sastanaka, ali ništa se nije ostvarilo i atmosfera se od tada pogoršala.

Sjeverna i Južna Koreja su tehnički još uvijek u ratu, jer mirovni sporazum nije postignut kad je Korejski rat završio 1953. godine.

Japanska zabrinutost za Covid

U međuvremenu, u Japanu je otkazan pripremni olimpijski događaj nakon izbijanja infekcija Covidom na trening kampu za japansku vaterpolo reprezentaciju – sa sedam ljudi koji su pozitivno testirali na virus.

To dolazi nakon najave da će Osaka noga štafete olimpijske baklje biti otkazana jer su zaraze u gradu dosegle rekordne razine.

U Japanu raste zabrinutost da bi zarazniji sojevi virusa mogli pokretati potencijalni četvrti talas virusa u zemlji, prenosi BBC.