Općina Centar/ Objavljen javni poziv namijenjen osobama sa invaliditetom

Služba za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti Općine Centar objavila je javni poziv za dodjelu jednokratne novčane pomoći putem sufinansiranja troškova nabavke ortopedskih pomagala i prilagođavanja stambenih objekata i motornih vozila osobama sa invaliditetom.

Pravo na dodjelu jednokratne novčane pomoći imaju lica u stanju socijalne potrebe pod uvjetom da ispunjavaju opće kriterije, da podnosilac zahtjeva ima najmanje godinu dana prebivalište na području općine Centar Sarajevo prije podnošenja zahtjeva i da ukupna primanja domaćinstva podnosioca zahtjeva ne prelaze iznos dvije i po prosječne plaće ostvarene u FBiH prema posljednjim statističkim pokazateljima.

Za osobe koje trebaju sufinansiranje troškova nabavke ortopedskih pomagala podnosilac zahtjeva treba da ima utvrđeno pravo na ortopedsko pomagalo i pravo na tuđu njegu i pomoć, pod uvjetom da invaliditet nije priznat na osnovu statusa ratnog vojnog invalida. Također, podnosilac mora imati potvrdu Zavoda zdravstvenog osiguranja o participaciji nabavke ortopedskog pomagala.

Za aplikante koji žele prilagoditi stambeni objekat svojim potrebama kao osobe sa invaliditetom, podnosilac zahtjeva mora biti vlasnik iii suvlasnik legalno izgrađene stambene jedinice, da posjeduje građevinsku dozvolu izdatu od strane nadležne službe za pristupnu rampu ili podiznu platformu, odnosno invalidski lift i da živi u stambenom objektu za koji traži prilagođavanje., saopćeno je iz Općine Centar.

Pored navedenog, mora također imati projekat ili projektnu ideju ulaganja sredstava, kao i predračun i predmjer nabavke ili radova. U javnom pozivu koji je objavljen na oglasnoj ploči Općine Centar, te na općinskoj web stranici: www.centar.ba u rubrici Javni pozivi također je navedena potrebna dokumentacija koju podnosioci zahtjeva moraju priložiti. Javi poziv ostaje otvoren do kraja tekuće budžetske godine ili do utroška planiranih budžetskih sredstava.

Zahtjev sa potrebnom dokumentacijom se podnosi Službi za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti-Odsjek za socijalnu zaštitu, elektronskim putem na mail adresu: melvin.isakovic@centar.ba, preporučeno poštom ili putem protokola Općine Centar (Mis Irbina 1). Svi pristigli zahtjevi će biti rješavani po redoslijedu donošenja i u skladu sa Pravilnikom o kriterijima i raspodjeli novčanih sredstava za dodjelu jednokratne novčane pomoći putem sufinansiranja troškova nabavke ortopedskih pomagala i prilagođavanja stambenih objekata i motornih vozila invalidnim licima. Sve dodatne informacije se mogu dobiti na broj telefona: 033/562-450.