Oružane snage BiH/ Vojnici preopterećeni, imaju niske plaće

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH na sjednici iduće sedmice razmatrati inicijativu Kluba zastupnika SDA kojom se od Ministarstva odbrane BiH traži izvještaj o uslovima rada pripadnika Oružanih snaga BiH.

Standard vojnika i podoficira Oružanih snaga BiH je zabrinjavajući i zato i imamo odliv, kazao je Boško Šiljegović, parlamentarni vojni povjerenik.

“Nisu riješena statusna pitanja profesionalnih vojnih lica, i generalno se može reći da nedostaje novca, opreme i ljudi. Kasarne su stare, oprema slaba.”, istakao je Šiljegović.

Upravo će Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH na sjednici iduće sedmice razmatrati inicijativu Kluba zastupnika SDA kojom se od Ministarstva odbrane BiH traži izvještaj o uslovima rada pripadnika Oružanih snaga BiH, obuhvatajući njihov službeni, lični, porodični i ukupni društveni standard. Traži se i eventualno predlaganje mjera za poboljšanje standarda pripadnika OSBiH.

Tim povodom smo i kontaktirali Šiljegovića.

“U svakoj jedinici ima problem nedostatka ljudstva. Plaće vojnika i podoficira su niske. Neto plaća vojnika je između 650 KM i 700 KM. Kada odu na vojnu vježbu, nisu im riješene naknade. Pretežno nedostaje stvari koje se vuku dugi niz godina. U posljednjih godinu, godinu i po, nema problema sa ishranom kao ranije, ali nema kontinuirane nabavke namirnica, pa danas ima mesa, ali nema začina.”, rekao je Šiljegović.

On je samo u prošloj godini imao 12 najavljenih i nenajavljenih posjeta kasarnama i jedinicama Oružanih snaga.

U izvještaju o radu za 2020. godinu Šiljegović je naveo da su, primjera radi, u Centru za osnovnu obuku Oružanih snaga BiH u Pazariću utvrdili niz poteškoća s kojima se suočavaju, poput zastarjelog sistema grijanja, nedostatka beskontaktnih toplomjera, sredstava za šišanje kandidata, sredstava za sušenje odjeće i kose, a nije bilo dovoljno zaštitnih maski i rukavica.

“Otežano je izvršenje hitnih nabavki što rezultira time da često starješine iz ličnih sredstava osiguravaju novac za održavanje lokacije i materijalnotehničkih sredstava.”, dio je izvještaja.

Tokom posjete 4. pješadijskoj brigadi OSBiH u Čapljini uočeno je da nedostaje 220 vojnika, nema energenata za grijanje pa su se snalazili uz pomoć električnih grijalica, te da su ljudi preopterećeni.

Vojnici su prošle godine imali i 73 pritužbe, a većina je bila osnovana, što je također ocijenjeno zabrinjavajućim. Pritužbe su se odnosila na, između ostalog, naknade, premještaj, mobing, nepravilnosti pri izboru kandidata za operacije podrške miru u Afganistanu.