OŠCZ: Crveni križ Stari Grad informisao o aktivnostima provedenim u prethodna četiri mjeseca

Crveni križ Stari Grad predstavio je Općinskom štabu civilne zaštite, na 4. redovnoj sjednici, informaciju o aktivnostima realizovanim u prva četiri mjeseca ove godine.

Zahvaljujući finansijskoj podršci Općine Stari Grad, uposlenici i volonteri Crvenog križa u prethodnom periodu su u ovoj općini proveli brojne akcije, edukacije i pružali pomoć stanovništvu.

U saradnji sa Zavodom za transfuzijsku medicinu FBiH i Službom za civilnu zaštitu Općine Stari Grad realizovane su dvije akcije dobrovoljnog darivanja krvi kojima se odazvalo ukupno 50 osoba i darovalo dragocjenu tečnost koja život znači. Prilikom druge akcije, koja je realizovana u općini Stari Grad, krv su darovala i 32 uposlenika Općine.

Također, na prigodan način obilježeni su Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze i Svjetski dan zdravlja kada je održana edukacija za volontere na temu “Sat otkucava, vrijeme je da zaustavimo tuberkulozu”, te uručeni paketi socijalno ugroženim osobama treće životne dobi, kao i podjela zaštitne opreme građanima na području općine Stari Grad.

Foto: Stari Grad
Foto: Stari Grad

Crveni križ Stari Grad održao je i edukaciju za učenike osnovnih i srednjih škola iz programa “Upozoravanje na mine”. Edukaciju je održao Adnan Arnautlija, MRE instruktor iz Slovačkog EUFOR LOT-a. Osnovni cilj obuke bio je sačuvati svoj i živote drugih, te propisno i blagovremeno spriječiti nesreće koje ove “tihe ubice” mogu prouzrokovati.

Učenicima je također održana obuka i iz prve pomoći čiji je cilj bio obučiti svakog pojedinca da može adekvatno pomoći sebi, svojim najbližim i ostalim ugroženim građanima. Edukaciju je održala Elmedina Fatić, certificirani predavač instruktor iz pružanja prve pomoći.

“Crveni križ Stari Grad je, uz pomoć Općine Stari Grad, od pojave virusa COVID-19, na raspolaganju građanima za pomoć u vidu hrane, higijene, pelena za odrasle, sredstava za dezinfekciju, zaštitnih maski i drugog. Također, zaprimili smo veliki broj poziva građana kojima je potrebna psihosocijalna podrška”, izjavila je Edina Mirojević, sekretar društva.

Sredinom ovog mjeseca, općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić potpisao je ugovor o finansijskoj podršci radu Crvenog križa Stari Grad u iznosu od 20.000 KM za 2021. godinu. Sredstva će biti iskorištena za pomoć socijalno ugroženim građanima, saopćeno je iz Općine Stari Grad.

Foto: Stari Grad
Foto: Stari Grad