Prioritet u JU Dom zdravlja imat će pripadnici boračke populacije

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović razgovarao je danas sa v.d. direktoricom JU Dom zdravlja KS Amelom Kečo i njenim saradnikom Ademirom Spahićem u aktuelnim temama koje karakterišu svakodnevnu borbu ove zdravstvene ustanove sa širenjem zaraze koronavirusom.

U ovom kontekstu, poseban akcent tokom njihovog razgovora stavljen je na primjenu prioriteta za zapošljavanje neophodnog medicinskog i nemedicinskog kadra iz kategorija boračke populacije, a koji se trenutno vode na evidenciji Službe za zapošljavanje KS.

Ministar Osmanović je naglasio kako je opredjeljenje aktuelne Vlade KS da pripadnici boračke populacije i članovi njihovih porodica imaju prioritet u zapošljavanju u svim oblastima našeg društva, pa analogno tome i u zdravstvu.

“Naš prioritet u zapošljavanju moraju biti nekadašnji pripadnici Armije Republike Bosne i Hercegovine. To su ljudi koji su svoje radno i životno iskustvo sticali u najtežim vremenima, a koje je nažalost i u doba pandemije neophodno. U isto vrijeme, to će biti najbolji način zahvalnosti za njihov doprinos u odbrambeno-oslobodilačkom ratu, a ta zahvalnost indirektno će im biti izrečena i kroz zapošljavanje članova njihovih porodica”, obrazložio je ministar Osmanović.

I direktorica Kečo i njen saradnik Spahić su se složili s ministrom Osmanovićem, te istakli kako u potpunosti podržavaju opredjeljenje Vlade KS i sve razloge koje je ministar iznio u korist neophodnog angažmana članova ove ranjive, ali zaslužne, kategorije našeg stanovništva.