Osnovne informacije o vakcinama

Javna ustanova Dom zdravlja Kantona Sarajevo obratila se Općini Stari Grad s molbom za distribuciju promotivnog materijala s osnovnim informacijama o vakcinama, postupanju nakon vakcinacije, vrstama vakcina i najčešćim pitanjima.

S ciljem informisanja građana i tačnih i pravovremenih informacija na općinskoj web stranici prenosimo promotivne materijale Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo (linkovi na dnu teksta).

Za zaustavljanje pandemije COVID-19 vakcine su najučinkovitije sredstvo kojim možemo zaštititi naše zdravlje i spriječiti bolest. Dokazano je da su vakcine izuzetno efikasne u zaštiti od COVID-19, a prije svega u sprječavanju razvoja teškog oblika COVID-19 i hospitalizacije, saopćeno je iz Zavoda.

Zašto se trebate vakcinisati?

Kod infekcije sa SARS-CoV-2 virusom postoji rizik od razvoja teškog oblika bolesti i smrti, posebno kod osoba starije životne dobi i osjetljivih grupa koje već imaju određena hronična oboljenja. Kako bi zaštitili sebe i najmilije, kao i one koji zbog različitih medicinskih razloga ne mogu biti vakcinisani, JU Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo ohrabruje i preporučuje vakcinaciju protiv COVID-19.

Vakcinacijom možete:

• spriječiti bolest i smanjiti prenos bolesti na druge osobe

• osigurati da sigurnije provodite svakodnevne aktivnosti

• spriječiti preopterećenje zdravstvenog sistema

Nuspojave vakcina?

Vakcine mogu izazvati nuspojave kod određenog broja ljudi. One najčešće uključuju bol na mjestu uboda, umor, bol u mišićima, glavobolju ili kratkotrajno povišenu temperaturu. Ovo su znaci da Vaš imuni sistem stvara imunitet protiv COVID-19 i obično ove nuspojave prestaju nakon nekoliko dana, saopćeno je iz općine Stari Grad.