Pet stvari koje trebate znati o Appleovom iOS ažuriranju

Apple je najavio svoje novo ažuriranje iOS 14.5 za iPhone i iPad.

Najnovija karakteristika je nova funkcija transparentnosti praćenja aplikacija, što znači da će se korisnici morati “uključiti” ako žele da njihove mrežne aktivnosti prate kompanije.

Otključavanje iPhone-a u maski

Appleov novi operativni sistem omogućit će vam da otključate telefon dok nosite masku.

Appleovo prepoznavanje lica uglavnom ne funkcionira kada korisnici nose masku. Apple-ovo zaobilaženje uključuje i vaše posjedovanje Apple Watch-a.

Foto: Apple
Foto: Apple

Iz Apple su kazali da sa Apple Watchom na ručnom zglobu, otključanim i u neposrednoj blizini iPhonea, korisnici mogu jednostavno pogledati svoj iPhone i primit će povratne informacije od Apple Watcha, što znači da je njihov iPhone otključan.

Za sve koji nemaju Apple Watch, kao ni iPhone, ova funkcija neće raditi.

Prozirnost praćenja aplikacija

Novo ažuriranje značit će da će upit zatreptati kada želite preuzeti aplikaciju – tražeći vaše odobrenje da aplikacija prati vaše mrežne aktivnosti.

Ti se podaci trenutno koriste za stvaranje visoko ciljanih oglasa na osnovu vašeg ponašanja na mreži od strane kompanija poput Facebooka.

Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Facebook je javno lobirao protiv nove promjene. Što manje Facebook zna o vama, manje novca može naplatiti za reklame.

Appleovi motivi za potez dovedeni su u pitanje. Ako programeri aplikacija ne mogu toliko zaraditi na oglašavanju, možda će biti skloniji naplaćivanju usluga – a Apple zarađuje od tih plaćanja.

Siri

Iz Apple-a su rekli da Siri, njegov asistent kojim se upravlja glasom, postaje raznolikija.

Siri više nema zadani glas koji omogućava korisnicima da odaberu glas koji će im se obraćati kada su prvi put postavili svoj uređaj“, naveli su iz Apple-a.

Na engleskom jeziku korisnici sada mogu odabrati raznovrsnije glasovne opcije. Ovi novi Siri glasovi koriste tehnologiju Neural Text to Speech za nevjerovatno prirodan zvuk“, navodi Apple.

Foto: support.apple.com
Foto: support.apple.com

Također, Apple navodi da ova ažuriranja predstavljaju dugogodišnje opredjeljenje za raznolikost i uključivanje.

Međutim, mnogi Appleovi uređaji proizvedeni su u Kini, gdje je Apple dobio kritike zbog toga što nije glasniji u vezi s vladinim tretmanom Ujgura.

Appleovi kritičari kažu da bi kompanija trebala biti dosljedna u prenošenju poruka o raznolikosti – kako kod kuće tako i u inostranstvu.

AirTags

Appleov novi operativni sistem radit će s tek pokrenutim “AirTags”.

Mali disk možete pričvrstiti na stvari poput vaših ključeva ili novčanika. Ako ih izgubite, moći ćete ih pratiti pomoću aplikacije Pronađi me.

Ovo izgleda vrlo slično drugom proizvodu na tržištu: “Pločica”.

Foto: Apple
Foto: Apple

Prošle sedmice Apple je kritikovan tokom saslušanja u Senatu zbog kopiranja Tileove ideje.

Glavni savjetnik Tilea Kirsten Daru rekao je “Pozdravljamo konkurenciju, ali ona mora biti poštena konkurencija, a Appleova ideja da se natječe očito je nepravedna“.

Također je optužila Apple da je spriječio Tile da koristi tehnologiju koja stoji iza Appleove funkcije Find My, dajući AirTagovima nepravednu prednost.

Apple je rekao da je proizvod drugačiji.

Nismo kopirali Tileov proizvod … Izuzetno se razlikuje od bilo čega drugog na tržištu“, rekao je Appleov glavni direktor za usklađenost, Kyle Andeer, prenosi BBC.