Pirić: Tražimo od Vlade FBiH da pokrene smjenu direktora FUZIP

Na današnjoj online sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH u okviru zastupničkih pitanja zastupnica Elzina Pirić (PDA) je skrenula pažnju da još uvijek nije ugašen požar u jami Omazići rudnika mrkog uglja Banovići koji je buknuo 28. marta.

Ona je ovom prilikom podnijela inicijativu prema Vladi FBiH da smijeni direktora Federalne uprave za inspekcijske poslove. Zastupnik Albin Muslić je pitao Vladu FBiH kada će biti uplaćena tri miliona na račun u potresu uništenog Doma zdravlja Bihać.

Direktor FUZIP-a na medijska pitanja odgovarao sa dozom nezainteresovanosti i onako kako ne priliči jednom stručnom licu, te je na temu izvještaja izjavio kako je istekao rok kesici bibera.

“Naša inicijativa bila bi da tražimo od Vlade FBiH da pokrene smjenu direktora Federalne uprave za inspekcijske poslove. Bili smo svjedoci 2019. godine kako je direktor izlazio u medije i iznosio izvještaj o izvršenom inspekcijskom nadzoru u RMU Banovići i kazao, između ostalog, da je istekao rok kesici bibera. Ovaj put direktor FUZIP se nije udostojio da izađe u javnost i predoči šta se dešava u jami Omazići rudnika Banovići.”, kazala je Pirić.

Ona pita zašto premijer FBiH i ministar energetike, rudarstva i industrije nisu proteklih mjeseci posjetili RMU Banovići, da bi predsjedavajući Doma Mirsad Zaimović kazao kako je upravo dobio informaciju da je ministar Nermin Džindić u posjeti RMU Banovići.

Pirić je podsjetila da je usljed požara u jami Omazići trenutno neraspoređeno 650 rudara.

Zastupnik Albin Muslić je podsjetio da u potresu devastirani Dom zdravlja BIhać još uvijek nije dobio novac od Vlade FBiH.

“Kada će Vlada FBiH donijeti program utroška sredstava za sanaciju zdravstvenih ustanova u FBiH, tačnije doznačiti na račun Doma zdravlja Bihać koji je stradao u potresu, tri miliona KM?”,  rekao je Muslić.

Zastupnica Mara Đukić (DF) je pitala Vladu FBiH u kojoj smo fazi sa nabavkama vakcina za COVID-19, te podnijela inicijativu za uvođenje PCR testa kod ulaska u zemlju.

Pitanja je koje je uputio  zastupnik Mirsad Čamdžić iz Naše stranke, odnosio se na Zakon o zabrani negiranja genocida koji odavno ne dolazi na red u Dom naroda.

“Zakon o zabrani negiranja genocida u Srebrenici predložili smo 2016. godine a koji je usvojen u Zastupničkom domu FBiH i taj zakon još nije došao na red u Domu naroda. Smatram sramotnom činjenicu da četvrt stoljeća od genocida u Srebrenici mi nemamo ovaj zakon. Na njegovu opstrukciju opravdano je gledati kao negiranje genocida, pozivam da se postane svjesno ozbiljnosti ovog zakona.”, rekao je Čamdžić.