Počela proljetna akcija čišćenja Kantona Sarajevo, prva na redu Općina Stari Grad

Proljetna akcija čišćenja Kantona Sarajevo koja će trajati do 19. juna, počela je danas na području Općine Stari Grad, a početku akcije u Parku prijateljstva na Darivi prisustvovali su premijer KS Edin Forto i ministri u Vladi KS.

Organizacijom ovogodišnje proljetne akcije čišćenja Vlada Kantona Sarajevo i u aktuelnim otežanim okolnostima epidemije želi napraviti iskorake u cilju stvaranja ljepšeg okruženja za život u Kantonu Sarajevo, a akcija čišćenja i uređenja Kantona je svakako jedna od njih.

U odnosu na prethodne godine, ova akcija će biti organizirana u koordinaciji sa općinama, čime će se postići bolji rezultati, računajući na sinergijski efekat zbog učešća lokalnih zajednica i njihove infrastrukture.

Osim čišćenja i uređenja, vršit će se i uklanjanje napuštenih i neregistrovanih vozila sa javnih površina i parkinga.

Premijer Edin Forto pozvao je vlasnike takvih vozila da ih sami uklone čime će se, osim povećanja sigurnosti, stvoriti i dodatna parking mjesta.

“Ako to ne urade, mi ćemo ih ukloniti, a vlasnici će biti sankcionisani. Želimo grad pretovriti u mnogo čišće mjesto za življenje i ono što je bitno je da ovo dvomjesečno čišćenje, treba da se pretvori u cjelogodišnju aktivnost – da podignemo svijest i da čuvamo naš okoliš”, rekao je premijer Forto.

U sklopu akcije čišćenja aktiviran je dežurni Viber broj 062 00 22 44, na koji građani mogu prijavljivati nepropisno odložen otpad kao i pravna i fizička lica koja to rade na javnim površinama.

Pozivamo građane da u naredna dva mjeseca uzmu učešće, te da u skladu sa terminima u vašim naseljima i ličnim angažmanom doprinesete poboljšanju nivoa javne higijene na području Kantona Sarajevo.