Počelo uređenje Aleje ambasadora nakon njene devastacije prije dva mjeseca

U toku je uređenje Aleje ambasadora, jedne od najljepših šetnica u Sarajevu i jedine takve vrste u Starom Gradu, a koja je prije dva mjeseca ponovo bila na meti vandala.

Godinama unazad Općina Stari Grad predvođena načelnikom mr Ibrahimom Hadžibajrićem, ulaže sredstva u održavanje Aleje ambasadora, ali neodgovorni pojedinci i pored brojnih poziva na prestanak divljaštva i dalje uništavaju ovo šetalište. Na meti pojedinaca ponovo su se našle ploče sa imenima ambasadora koji su u prethodnom periodu zasadili lipe.

Služba za investicije i komunalne poslove Općine Stari Grad je već u februaru, ove godine izvršila obilazak Aleje ambasadora od Bentbaša do Darive i utvrdila da je uništeno šest ploča. Tri kamene ploče su potpuno istrgnute iz svojih ležišta, dok su još tri oštećene do te mjere da je i njih potrebno zamijeniti.

Foto: Stari Grad
Foto: Stari Grad

Jedna kamena ploča s imenom ambasadora nađena je uz obalu Miljacke, a jedna razbijena na travi pored zida. Također, iz zemlje je istrgnuto i jedno stablo lipe. Utvrđeno je da je na nekoliko mjesta oštećen i kameni zid iznad kojeg se sade lipe, te da na zidu nedostaje određeni broj kamenih pločica.

Iz Službe su kazali da je u sklopu radova planirano kompletno uređenja ove popularne šetnice, saopćili su iz Općine Stari Grad.

“U toku je zamjena oštećenih kamenih ploča s imenima ambasadora, a uporedo se radi i na redovnom proljetnom čišćenju, koje podrazumjeva uklanjanje otpada, šiblja i visokog rastinja”, pojasnili su, te dodali da je do sada sanirano oko 70 kamenih ploča, od planiranih 130.

Za ove radove Općina Stari Grad Sarajevo izdvojila je oko 6.500 KM.