Podignuta optužnica protiv Lukača zbog napada na Stanivukovića u NSRS

Okružnom javno tužilaštvo Banjaluka je podiglo optužnicu protiv ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragana Lukača zbog fizičkog napada na tada zastupnika u Narodnoj skupštini RS, a danas gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića.

“Okružno javno tužilaštvo Banja Luka je dana 26. 03. 2021.godine, podiglo optužnicu protiv Dragana Lukača, zbog krivičnog djela Ugrožavanje sigurnosti iz člana 150. stav 1. KZ RS u sticaju sa krivičnim djelom Tjelesna povreda iz člana 131. stav 1. Krivičnog zakonika Republike Srpske. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Osnovnom sudu Banjaluka”, naveli su za N1 iz Okružnog javno tužilaštvo Banjaluka

Sanja Guzina je postupajuća tužiteljica.

Lukač je udario Stanivukovića na sjednici Skupštine RS 23. decembra 2019. godine, na kojoj se raspravljalo o Programu reformi BiH, odnosno daljoj saradnji Bosne i Hercegovine i NATO.

Stanivuković je tada u NSRS donio zastavice NATO-a, koje je dijelio poslanicima skupštinske većine, predvođene Savezom nezavisnih socijaldemokrata, navodeći da je lider te stranke Milorad Dodik, član Predsedništva BiH, prihvatanjem Programa reformi pristao i na Akcioni plan za članstvo u NATO (MAP).

Lukač je tada rekao Stanivukoviću da on nema prava da govori o NATO i da je bio “previše mali za vrijme bombardovanja”.

“Ne znaš ti kako je kad ti NATO avioni lete oko glave”, rekao je on. Lukač je pozvao Stanivukovića priprijetivši mu da će “završiti kao i zastavice”.

Kada mu je Stanivuković prišao Lukač je prvo bacio papiriće na njega, a zatim je došlo i do fizičkog kontakta.