Podjela prehrambenih paketa porodicama slabijeg imovinskog stanja povodom ramazana

Općina Stari Grad, predvođena općinskim načelnikom mr Ibrahimom Hadžibajrićem, od početka mjeseca ramazana provodi akciju podjele prehrambenih paketa porodicama slabijeg imovinskog stanja i osobama koje su usljed pandemije koronavirusa ostale bez posla.

Pakete ovim građanima na kućne adrese nose uposlenici Službe za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu i sekretari mjesnih zajednica.

Kako je više puta istakao općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić, u ovim teškim okolnostima uzrokovanim pandemijom, građani su u fokusu djelovanja naše lokalne zajednice.

“Ostajemo pri onome što sam izjavio prilikom usvajanja budžeta za 2021. godinu. Bez obzira ne evidentno jako tešku situaciju, osigurat ćemo sredstva za pomoć građanima, organizacijama i udruženjima koja rade sa ugroženim kategorijama stanovništva. To su ljudi kojima ne želimo nikako uskratiti prijeko potrebnu pomoć” poručio je ranije načelnik Hadžibajrić.

Podjela paketa odvija se u svih 16 mjesnih zajednica, a odabrane su porodice koje su slabijeg imovinskog stanja i oni koje su za vrijeme pademije korona virusa ostali bez posla. Iz nadležne općinske Službe za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu su nam kazali da je podjela paketa počela iz mjesnih zajednica Hrid – Jarčedoli, Babića bašća i Bistrik, a Služba za odnose s javnošću i informacioni sistem pridružila im se prilikom podjele u mjesnim zajednicama Mahmutovac i Toka – Džeka, gdje smo razgovarali sa nekim od građana koji su dobili pomoć.

U mjesnoj zajednici Toka-Džeka razgovarali smo sa Azrom Kaljanac koja živi sama s desetogodišnjim sinom u staroj, trošnoj kući.

Ostala sam bez posla zbog korone. Ne znam ni kako preživljavamo. Radim razne poslove, ko god me pozove da radim… Zaista je jako teško i hvala vam puno na današnjoj pomoći“, kazala je Azra.

Osim Azre, u ovoj mjesnoj zajednici pakete su dobili i drugi građani, a sekretar MZ-a, Senad Herco ispričao nam je da je tom mjesnom području veliki broj građana koji nemaju nikakva primanja.

Općina Stari Grad i načelnik Hadžibajrić tim građanima pokušavaju pomoći na razne načine, ali zaista situacija je jako teška. Mnogi su stari, slabo pokretni i žive sami“, ističe Herco.

Na Mahmutovcu, sekretar mjesne zajednice Derviša Holjan ispričala je da imaju desetak veoma teških socijalnih slučajeva koji su i korisnici Narodne kuhinje Stari Grad i obuhvaćeni su ovom podjelom.

Ima raznih kategorija socijalno ugroženih. Onih najtežih je desetak, ali ima i veliki broj onih s minimalnim primanjima, koji su također u dosta teškoj situaciji“, kazala je Derviša.

Podjela prehrambenih paketa se nastavlja i u narednom periodu u ostalim starogradskim mjesnim zajednicama, a sljedeći obilazak i podjela paketa na kućne adrese planirani su za stanovnike mjesne zajednice Mošćanica.