Popuštanje mjera u dijelu FBiH

Vlada Srednjobosanske županije (SBŽ) usvojila je u petak mjeru kojom je određena zabrana kretanje građana od 21 sati do pet sati ujutro, čime je izvršeno usuglašavanje s važećom naredbom na razini Federacije BiH.

SBŽ je proteklih dana bila jedina županija u Federaciji BiH u kojoj je, odlukom županijske vlade, kretanje građana bilo zabranjeno u razdoblju od 20 do pet sati ujutro.

Vlada je ublažila mjere koje se odnose na rad ugostiteljskih objekata, kojima je ponovno omogućeno posluživanje pića i hrane u zatvorenim prostorima, uz poštivanje propisanih epidemioloških mjera.

Rastojanje između stolova mora biti minimalno tri metra, za stolom ne može sjediti više od četiri osobe, a u objektu smije biti maksimalno 20 gostiju“, kazao je direktor Zavoda za javno zdravstvo i član Kriznog stožera SBŽ-a Sead Karakaš, dodavši da je i kafićima i dalje zabranjeno organiziranje glazbe uživo.

U posljednja tri tjedna zabilježen je pad sedmodnevne stope incidencije novooboljelih od koronavirusa.

To je nešto što nas ohrabruje, ali treba naglasiti da smanjenje broja novooboljelih ne znači i rasterećenje bolničkih kapaciteta. Ono su i dalje popunjeni teškim bolesnicima koji se na liječenju zadržavaju deset, 15, pa i više dana”, dodao je Karakaš.

Ministar zdravstva Anto Matić rekao je novinarima da su dosadašnje mjere polučile odeđeni rezultat, ali je, također, naglasio da bolnički kapaciteti nisu u potpunosti rasterećeni.

O dosadašnjem poštivanju propisanih mjera, Matić je kazao da su inspekcije i policija na terenu i da rade koliko mogu.

Nije moguće da budu sve idealno i da svi sve poštuju. No, ni Krizni stožer ni Vlada nemaju ideju da se netko kažnjava i da ljude maltretiramo bezveze. Ukoliko, kao sada dođe malo do poboljšanja, dajemo priliku da se mjere popuste”, ocijenio je Matić.

Potvrdio je da je Vlada SBŽ-a zainteresirana za nabavu cjepiva protiv koronavirusa te da očekuje odgovor na pismo namjere koje je upućeno u nekoliko veledrogerija, kako prenosi N1.