Preminuli otac i sin Abazi tvorci “čudotvornog narandžastog sosa” sa Bjelava

Narandžasti kiosci koji su u prijeratnom periodu bili popularni u cijeloj Jugoslaviji nakon rata polako su isčezli. Najčešće su u njima otvarani Grill-ovi.

Među jednim od njih nalazio se grill Student na Bjelavama, koji je omladina davno nazvala “Otrov”. Ovih dana na društvenim mrežama hiljade prijatelja i “gladnih usta” koji su posjećivali isti, opraštaju se od oca i sina Abazi.

Od posljednica koronavirusa preminuli su vlasnici poznatog sarajevskog Grill-a Ziljebar i Zemri.

Poznati ritual nakon večernjeg izlaska četvrtkom u Slozi, prethodio je odlasku baš na ovo mjesto. Izbor je bio sužen na Marijin Dvor kod Trovača ili na Bjelave kod Otrova zbog poznatog narandžastog sosa. Čuveni sos porodice Abazi hamburgerima i pljeskavicama davao je poseban ukus a omladina je uvijek bila nezasitna te su vlasnici vrlo rado davali i veće količine.

Raja iz svih krajeva grada, studenti iz domova dolazili su po svoje narudžbe. Naročito u ljetnom periodu širio se miris sendviča “čarobnog narandžastog sosa” sve do česme na Sedreniku odakle se pruža spektakularan pogled na Sarajevo. Zore su se dočekivale sa hamburgerom u rukama.

Hamburger kod “Otrova” bio je sastavni dio odrasanja mnogih generacija u Sarajevu. Objekat nije bio naručito atraktivan niti je bio u skladu sa modernim očekivanjima, ali je idalje imao svoju posebnu ulogu među građanima. Fascinatno je bilo kako članovi porodice Abazi predano rade na svojim “proizvodima”. Iako je često znalo biti glasnih prigovora pripitih omladinaca zbog ovoga ili onoga, ljubazan osmijeh i ignorisanje okoline bio je sastavni dio njihovog biznis modela.