Prezentiran prijedlog za smanjenje broja boračkih udruženja

Predsjedavajući Općinskog vijeća Centar Sejad Đozo i dopredsjedavajuća Ira Adilagić prisustvovali su sastanku predstavnika Komisije za boračka pitanja i Koordinacionog odbora boračkih organizacija sa područja općine Centar na njihov poziv.

Na sastanku su predsjednica Komisije Suada Pašić i predsjednik Koordinacionog odbora Nedžad Škrijelj upoznali rukovodstvo Vijeća kako je na sjednici Komisije usvojen zaključak da se do kraja ove godine broj boračkih udruženja sa sadašnjih 11 smanji na pet. Zakon o dopunskim pravima boraca/branitelja KS prepoznaje pet kategorija lica koja ostvaruju prava u skladu sa navedenim Zakonom.

Predsjedavajući Đozo i dopredsjedavajuća Adilagić su podržali implementaciju ovog zaključka, te dali svoju podršku prijedlogu s obzirom da se ova aktivnost vodi u najboljem interesu svih članova ovih udruženja.

“Fuzioniranjem ovih udruženja značajno će se uvećati iznos novčanih sredstava koji će biti usmjeren na pomoć i podršku članstvu, odnosno borcima i njihovim porodicama, kojima je ova vrsta podrške od izuzetnog značaja”, konstatovao je predsjedavajući Đozo.

Dodao je kako je upravo ova aktivnost trenutni prioritet, te najavio svoju podršku, ali i podršku Vijeća rješavanju svih ostalih zacrtanih ciljeva, kojim se želi poboljšati status boračke populacije na području ove lokalne zajednice.

Između ostalog, na sastanku je razgovarano i o iznalaženju mogućnosti finansiranja organizacije “Demobilisani borci” Općine Centar, kao i o poduzimanju konkretnih aktivnostima na realizaciji projekta izgradnje spomen obilježja “Ljiljan”, saopćeno je iz općine Centar.