Princ Charles se zahvalio javnosti na saučešću nakon smrti njegovog oca princa Philipa

Princ Charles, nasljednik britanskog trona, zahvalio se javnosti u subotu na srdačnom saučešću i porukama podrške nakon smrti njegovog “dragog oca”, princa Philipa, vojvode od Edinburgha.

Charles (72), koji je posjetio svoju majku, kraljicu Elizabetu II, u dvorcu Windsor u petak nakon što su procurile vijesti o očevoj smrti, rekao je da mu je porodica “izuzetno nedostajala” u kratkom govoru na televiziji ispred njegovog doma, Highgrove House.

Zahvalivši onima koji “dijele naš gubitak i našu tugu”, rekao je, “Dragi moj tata bio je vrlo posebna osoba, koja bi, iznad svega, bila zaprepaštena reakcijom i dirljivim stvarima koje su o njemu rečene , i s tog gledišta smo mi, moja porodica smo duboko zahvalni“.

Philip je umro u petak u 99. godini, samo dva mjeseca prije svog 100. rođendana.

Prošli mjesec proveo je sedmice u bolnici liječeći se od nespecificirane infekcije i podvrgavajući se medicinskom postupku zbog već postojećeg stanja srca.

Philipova ceremonija sahrana održati će se 17. aprila u kapeli Svetog Georgija u dvorcu Windsor, u skladu s ograničenjima koronavirusa. Umanjeni događaj bit će prikazan na televiziji i obilježen nacionalnim minutom šutnje, piše NBCNews.