Prvi maj u znaku protesta: Rudari protiv nehumanog restruktuiranja rudnika Koncerna EP BiH

Samostalni sindikat radnika rudnika Federacije BiH povodom obilježavanja 1. maja – Međunarodnog praznika rada organizuje protest.

Kako su najavili iz Sindikata, riječ je o mirnom okupljanju članova iz svih sedam sindikalnih organizacija – članica Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH, pod sloganom “Ne nepravednom i nehumanom restruktuiranju rudnika uglja u sastavu Koncerna JP ‘Elektroprivreda BiH’ d.d. Sarajevo“.

Okupljanje članova bit će na platou Željezničke stanice u Sarajevu sa početkom u 9:00 sati, odakle će učesnici mirnom šetnjom u koloni krenuti ka zgradi Vlade Federacije BiH.

Cilj ovogodišnjeg protesta je javno iskazivanje nezadovoljstva radnika iz sektora rudarstva u FBiH izuzetno teškim položajem u kojem se nalaze i aktivnosti ovog sindikata na sprječavanju umanjenja materijalnih prava radnika i opstanku radnih mjesta.

Iz Sindikata ukazuju na problematiku u sektoru rudarstva u FBiH, te dešavanja u vezi sa usvajanjem novih pravilnika o sistematizaciji radnih mjesta koja se direktno tiču opstanka više hiljada radnih mjesta.

Iz JP Elektroprivrede BiH najavili su smanjenje broja radnih mjesta u rudnicima radi njihove konsolidacije.

Dugovanja rudnika su teška skoro miijardu KM, a u nekim rudnicima već je ponuđen sporazum za dobrovoljnim raskidom ugovora uz otpremninu.