Prvomajska čestitka čelnika i članova Skupštine i Vlade Kantona Sarajevo

Povodom Prvog maja – Međunarodnog praznika rada, čestitku svima radnicima i svim borcima za njihova prava uputili su čelnici i članovi Skupštine i Vlade Kantona Sarajevo.

“I ovaj Praznik rada dočekujemo u okolnostima stalnih napora i izazova globalnog zdravstvenog sistema da epidemiju koronavirusa stavi pod kontrolu. Proteklih petnaest mjeseci svijet prolazi kroz jednu od svojih najtežih kriza koja je iza sebe ostavila milione umrlih.

Među brojnim izazovima koje je pred čitav svijet stavila pandemija svakako je očuvanje ekonomije i spas što većeg broja radnih mjesta. Totalne ili ograničene blokade, zatvaranja gradova i država, po prvi put nakon Drugog svjetskog rata, zaustavljaju brojne pogone, transport roba, kretanja i putovanja, uz imperativ biološkog preživljavanja i opstanka.

Mnogima su uskraćena brojna prava, a među njim i ono osnovno, egzistencijalno, pravo na rad.

Kriza je pokazala najslabije karike sistema, ali je istovremeno ponudila i nove šanse i moguće pozitivne odgovore na nju.

Kanton Sarajevo je od početka pandemije pokazao da ima kapacitete i uslove da, kao najvažnije, zbrinjava i liječi oboljele, a onda da ponudi pomoć i podršku onima koji su zbog koronavirusa morali zaustaviti ili ograničiti svoj rad.

Vjerujemo da ćemo u ovoj godini zajedno uspjeti najteže ostaviti iza sebe. Pred nama je još mnogo izazova, neće biti lako, ali imamo razloga da vjerujemo da ćemo uspjeti iz krize izaći jači i odgovorniji.

Svim radnicima, borcima za njihova prava, svima koji doprinose kvalitetnijem i boljem životu, želimo sretan Prvi maj – Međunarodni praznik rada”, kaže se u čestitki, kako je saopćeno iz Vlade KS.