Radost nek donesu ramazanski dani: Miris somuna sa Alifakovca kao simbol ramazana u Sarajevu

Ramazan je mjesec ibadeta, molitvi, pokajanja, praštanja i duhovnog uzdizanja i u ovom mjesecu post je obavezan za sve punoljetne i zdrave muslimane koji nisu na putu i dužni su postiti čitavih mjesec dana od zore do zalaska sunca.

Post je naređen 2. godine po hidžri. Za ramazan se na poseban način obilježavaju mubarek noći Lejletu-Bedr i Lejletu-l-kadr.

Dugo se zadržala i tradicija pucanja topova s gradskih zidina koji su oglašavali vrijeme sehura i iftara. Tradicija pucanja topova u većini mjesta utihla je krajem Drugog svjetskog rata. Devedesetih godina prošlog stoljeća topovi su ponovo oživjeli, najavljujući sehure i iftare u više gradova Bosne i Hercegovine.

Radost ramazana će uljepšati ezani sa sarajevskih džamija, što će se nastaviti i svaku večer ovog mubarek mjeseca. Mjesec ramazan deveti je mjesec hidžretskog lunarnog kalendara. Post traje mjesec dana te se na taj način čisti duša i tijelo.

Iftar je zapravo više od same večere poslije posta. To je prilika za poziv rodbini, prijateljima ili komšijama u kuću, opušten razgovor i sijelo. Iftar počinje nakon što se oglasi ezan ili nakon pucnja topa, učenjem iftarske dove i prekidanjem posta čašom šerbeta ili jedenjem hurme. Nakon iftara popije se kafa a džematlije se spremaju na teravih-namaz u najbližu džamiju.

Za ramazan se pripremaju jela koja su specifična za ovaj mjesec, a somuni su sastavni dio običaja vezanih za mjesec posta.

Vrijedne ruke sarajevskih pekara će upotpuniti mjesec milosti i oprosta. Poseban miris somuna tokom mjeseca ramazana osjeti se u mahalama širom Sarajeva, a sve kreće iz jedne od najstarijih pekara koja se nalazi u jednoj od najstrmijih ulica našeg grada.

Vlasnik ove pekare, koja pravi najukusnije somune je Suad Aljović, a umijeće je nasljedio od svog oca Bećira Aljovića. Kod sarajevske raje poznata je i kao “Bećina pekara”.

Redakcija Sarajevske sehare svim muslimanima i muslimankama želi da predstojeće mubarek dane provedu u zdravlju, duševnom miru i blagostanju.

Ramazan Šerif Mubarek Olsun!