Raketa SpaceX lansirana s Floride: Astronauti će provesti šest mjeseci u svemiru

Svemirska letjelica SpaceX Crew Dragon – u kojoj su bila četiri astronauta iz tri zemlje – poletjela je iz NASA-inog svemirskog centra Kennedy na Floridi u petak ujutro, započinjući njihov šestomjesečni boravak u svemiru.

Ovo lansiranje označilo je treći let sa posadom ikada za kompaniju Elona Muska i prvi koji je koristio prethodno leteli raketni pojačivač i svemirske letelice.

NASA-inim astronautima Shaneu Kimbroughu i Megan McArthur pridružit će se francuski astronaut Thomas Pesquet iz Evropske svemirske agencije i Akihiko Hoshide iz Japana. Trebali bi provesti šest mjeseci na Međunarodnoj svemirskoj stanici nakon što se njihove kapsule Crew Dragon pristanu rano u subotu ujutro.

Kapsula Crew Dragon, nazvana “Endeavour“, prevezla je NASA-inu Roberta Behnkena i Douglasa Hurleyja do svemirske stanice u maju 2020. Endeavour se vinuo u svemir na vrhu rakete SpaceX Falcon 9 koja je takođe bila ugljenisana čađom iz prethodne misije kojom je letjela u novembru 2020.

SpaceX je već dugo vremena ponovnu upotrebu učinio kamenom svog poslovnog plana, nadajući se da će oporavak i obnova hardvera smanjiti troškove svemirskih letova. Iako je kompanija tokom posljednjih nekoliko godina deset puta polijetala pojačivačima i svemirskim brodovima na lansiranju satelita i tereta, ovo će biti prvi put da će kompanija ponovo koristiti hardver za misiju posade.

SpaceX je ušao u historiju prošlog maja prvim lansiranjem Zmaja posade u misiji nazvanoj Demo-2, koja je NASA-inim astronautima Douglasom Hurleyem i Robertom Behnkenom došla na ISS na četveromjesečni boravak. Druga misija SpaceX-a sa posadom poletjela je u novembru.

McArthuru će se pridružiti NASA-in Kimbrough, umirovljeni pukovnik vojske i veteran dvije prethodne misije ISS-a. Njihovi članovi posade, japanski Hoshide i francuski Pesquet, takođe imaju prethodno iskustvo u svemirskim letovima.

Pesquet je rekao da cijeni priliku da leti na obnovljeni raketni nosač koji pomaže podići kapsulu u prazno. Ovjereni hardver još uvijek prekriven čađom iz njihovih prethodnih letova, omogućio je njemu i njegovim članovima posade da “nacrtaju naše inicijale” sa strane vozila, piše CNN.