RKUD Proleter pjesmom Sarajevo ljubavi moja čestitao dan grada Sarajeva

Radničko kulturno- umjetničko društvo “Proleter” je povodom obilježavanja Dana grada Sarajeva snimilo online verziju izvedbe pjesme “Sarajevo ljubavi moja”, koju možete pogledati na njihovom YouTube kanalu. 

Radničko kulturno – umjetničko društvo “Proleter” je najstarije radničko društvo u Bosni i Hercegovini, osnovano 1905. godine. Osnovano je i djelovalo dugi niz godina pod pokroviteljstvom Sindikata Bosne i Hercegovine.

Do početka ‘90-ih godina, jedno je od najafirmisanijih društava, kako u državi tako i u mnogim zemljama širom Europe. Učesnik je brojnih festivala širom Europe, sjeverne Afrike, Azije i nosilac festivalskih priznanja. Nosilac je i najvećih priznanja grada Sarajeva, Bosne i Hercegovine, te u konačnici velikog broja zemalja širom Europe i svijeta.

Ove godine RKUD “Proleter” ove godine puni 116 godina postojanja. Već punih 116 godina ovo Društvo njeguje tradiciju, predstavlja sponu između svojih članova i tradicije, te im pruža mogućnost da dva puta žive i već generacijama, ponosno i časno, prenose i predstavljaju tradicionalnu folklornu baštinu naše zemlje.

I njima je posljednjih godinu dana radi pandemije onemogućen rad ali oni su po ko zna koji put pokazali svoju nadarenost i iznašli način kako da svom gradu čestitaju rođendan, prenosi PressMedia.