Saradnja Općine Ilidža i Ministarstva komunalnalne privrede

Ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Enver Hadžiahmetović sa pomoćnikom Abdulahom Krivošijom i v.d. direktoricom KJKP “Vodovod i kanalizacija” Aidom Pendek, posjetio je Općinu Ilidža.

Sa načelnikom Općine Nerminom Muzurom i njegovim saradnicima razgovarao je o zajedničkoj realizaciji komunalnih projekata.

Prema riječima ministra Hadžiahmetovića, resorno ministarstvo na čijem je čelu sufinansirat će projekte iz Budžeta Kantona Sarajevo od namjenskih sredstava, a za područje općine Ilidža planirano je izdvajanje u iznosu od 850.000 KM. On je upoznao načelnika Muzura i da je u ovoj godini Ministarstvo planiralo izdvajanje od 1.800.000 KM za utopljavanje objekata Doma zdravlja Ilidža, Prve i Treće osnovne škole.

Tokom sastanka razgovaralo se i o problemima sa kojima se susreće općina Ilidža, od problema legalizacije objekata, postojećeg Eloboratu o sanitarnim zonama do gradnje škole u MZ Stup II te je istaknuto da je u rješavanju ovih pitanja izuzetno bitna podrška Ministarstva.

“Lokacija koja je prema RP Stup Nukleus planirana za izgradnju osnovne škole je pod “sudskom privremenom zabranom otuđenja i opterećenja nekretnina” sa nepoznatim rokom skidanja, što je dodatna neizvjesnost i same eksproprijacije, u cilju izgradnje škole. Zahtjev građana o neophodnosti izgradnje škole iskazan je u više navrata potpisivanjem i peticije pa i prijedlozima za definisanje nove lokacije za izgradnju škole. Mi ćemo u što kraćem roku pokušati naći rješenje po ovom pitanju jer je opredjeljenje Općine Ilidža što prije započeti izgradnju škole na području MZ Stup II” dodao je načelnik Muzur, saopćeno je iz Općine Ilidža.