Sjećanje na Višegradskoj kapiji: Prve partizanske jedinice oslobodile Sarajevo od fašizma

Polaganjem cvijeća na spomen-obilježju narodom heroju Mustafi Dovadžiji, a zatim i borcima Oslobodilačkog rata 1992/1995., te borcima na Višegradskoj kapiji obilježena je 76. godišnjica ulaska prvih partizanskih jedinica i početak oslobođenja Sarajeva od fašističke okupacije.

U ime Općine Stari Grad Sarajevo polaganju cvijeća su prisustvovali Safija Šehović, pomoćnica načelnika za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu i Elma Novalija, rukovodilac Stručne službe Općinskog vijeća Stari Grad.

Prema riječima predsjednice Skupštine antifašista Stari Grad i članice Kantonalnog saveza Sarajevo, Enise Čomić 05. april prije 76 godina predstavlja jedan od najznačajnijih datuma u ukupnoj historiji BiH, saopćeno je iz općine Stari Grad.

“To je dan kada su okončane pripreme, koje su počele mnogo ranije, za oslobađanje grada Sarajeva. Manje se govori o tome da su pripreme za oslobođenje Sarajeva počele krajem 1944. godine iz pravca Konjica prema Ivan Sedlu. Za oslobođenje Sarajeva zaslužne su brojne partizanske jedinice i brigade. Zanimljivo da se želja druga Tita obistinila, a to je da u Sarajevo prva uđe 16. muslimanska brigada, s obzirom da u Sarajevu živi najviše muslimana. Tako da su tog jutra jedinice Narodno oslobodilačke vojske počele ulaziti u Sarajevo i time su započele borbe za oslobađanje. Sutradan, grad je potpuno oslobođen”, kazala je Čomić.

Program obilježavanja 05. i 06. aprila bit će nastavljen prigodnim sadržajima i sutra, na Dan Grada Sarajeva.