Slučaj Memić: Pretres pred Vrhovnim sudom FBiH 6. jula, Feraget vjeruje u oslobađajuću presudu

Pretres u slučaju “Dženan Memić” u kojem su optuženi Ljubo i Bekrija Seferović za izazivanje saobraćajne nesreće i spriječavanje dokazivanja na Vrhovnom sudu FBiH počinje 6. jula.

Nakon što je Vrhovni sud FBiH krajem marta djelimično usvojio žalbu Tužilaštva KS na oslobađajuću presudu Kantonalnog suda u Sarajevu, zakazan je pretres pred ovim sudom.

Advokat porodice Memić Ifet Feraget u razgovoru za Patriju ne krije stav da nije očekivao ukidanje presude Kantonalnog suda u Sarajevu.

Kad nije moguće razumjeti neku odluku, kad ima neki defekt, onda se ona ukida. Ovdje su više nego evidentni razlozi koji ukazuju da se saobraćajna nesreća nije niti desila. Nije bilo za očekivati da se presuda ukine, zato što ne da postoji jedna sumnja nego hiljadu i jedna sumnja da se ta saobraćajna nesreća nije desila. Svaki takav dokaz se ima tumačiti u korist onog ko je optužen, pa očekujem da Vrhovni sud, pošto nema druge mogućnosti, ponovo mora donijeti tu oslobađajuću presudu”, kazao je Feraget.

On objašnjava da Ljubo Seferović ne zna kako se desila nesreća, ni gdje se desila.

Mjesta kontakta nema, tragova kočenja nema. Kantonalno tužilaštvo nam nikad nije dalo odgovor kako su došli do zelenog kombija. Lak je prvo bio od Renault Clia pa od zelenog kombija i taj dokaz nemaju. Nestao je”, kaže Feraget.

U optužnici je navedeno da je Ljubo Seferović bio pijan te noći, a nije izvršeno ni alkotestiranje niti analiza krvi ni urina.

Nakon pet godina vrište razlozi za donošenje oslobađajuće presude. To je Vrhovni sud trebao i mogao da uvidi”, kazao je Feraget.

Tokom pretresa pred Vrhovnim sudom vijeće će saslušati i Tužilaštvo i odbranu, ocijeniti dokaze, te donijeti konačnu odluku.

U isto vrijeme Tužilaštvo BiH vodi istragu za organizirani kriminal u slučaju “Dženan Memić”, a u pritvoru su tri osobe Hasan Dupovac, tadašnji šef saobraćajnih istraga, Zijad Mutap, otac Alise Mutap koja je kritične noći 8. februara 2016. godine bila u velikoj aleji sa Dženanom Memićem, te policajac Josip Barić koji je uhapšen prije nekoliko dana nakon što je Tužilaštvo BiH proširilo istragu na ukupno šest osoba.

Već šest svjedoka zatražilo je mjere zaštite, a Tužilaštvo dolazi do novih informacija o događajima koji su nerasvijetljeni više od pet godina.

Dženan Memić preminuo je 15. februara 2016. godine na KCUS-u od povreda glave koje je zadobio na još neutvrđen način. Porodica Memić od početka tvrdi da je Dženan ubijen, a da su u sakrivanje prave istine umiješani tužioci Tužilaštva KS koji su radili na predmetu na čelu sa tadašnjom glavnom tužiteljicom Dalidom Burzić.

Memić je u oktobru 2018. godine podnio krivičnu prijavu protiv 40 osoba koje smatra umiješanim u sakrivanje istine o smrti njegovog sina.